دانشکده تغذیه و علوم غذایی
رفلاکس معده
اختلالات گوارشی از شایع ترین اختلالات و مشکلات بهداشتی به شمار می روند. بیماری رفلاکس معدی-مروی (GERD: Gastroesophageal Reflux Disease)، یک بیماری مزمن گوارشی میباشد و هنگامی ایجاد میشود که اسید معده و یا گاهی اوقات محتویات معده به مری برگشت داده شود.
تقریبا حدود 8-7 % مردم روزانه سوزش سر دل ناشی از رفلاکس مکرر محتویات معده را تجربه میکنند. در حدود 40-20 % بزرگسالان علائم رفلاکس را حداقل یک بار در هفته گزارش میکنند. علائم بیماری متغیر بوده و شامل رفلاکس ترشحات معده، سوزش سر دل، درد در زیر قفسه سینه، آروغ زدن و اسپاسم مری میباشد. بیماری دراز مدت فرسایشی ممکن است منجر به زخم شدن مری، تنگی مری و در بعضی موارد دیس فاژی (اشکال در بلع) شود.
عادات غذایی و انواع به خصوصی از غذاها میتوانند نقش قابل ملاحظهای در شروع، درمان و پیشگیری از بیشتر اختلالات گوارشی بازی کنند. از جمله فاکتورهای مهم کافئین، الکل، تنباکو و استرس هستند و از جمله فاکتورهای رژیمی مهم شامل: چربی رژیمی، شکلات، پیاز، نعنا، ادویهها، مرکبات، شراب و نوشیدنیهای کربناته هستند که با محدود کردن آنها میتوان به بهبود این اختلال گوارشی کمک کرد. همچنین غذاهایی با pH اسیدی مثل آب مرکبات، گوجه فرنگی و نوشیدنیهای بدون الکل ممکن است باعث درد در مری ملتهب شوند. غذاهای حجیم و پر چرب نیز منجر به تاخیر در تخلیه معده و افزایش ترشحات اسیدی میشود. در نتیجه اندازه و زمان بندی وعدههای غذایی بسیار مهم است. اما موثرترین کار، خودداری از صرف غذا چندین ساعت قبل از استراحت باشد.
به طور کلی رعایت توصیههای زیر در کنترل علائم بسیار حائز اهمیت است:
پرهیز از وعدههای غذایی حجیم و پرچرب
پرهیز از خوردن حداقل 3-4 ساعت قبل از استراحت کردن
پرهیز از سیگار کشیدن
پرهیز از مصرف نوشیدنیهای الکلی
پرهیز از غذاها و نوشیدنیهای محتوی کافئین
راست نشستن و پرهیز از فعالیتهای شدید بلافاصله بعد از خوردن غذا
مصرف یک رژیم غذایی سالم و مغذی و محتوی فیبر کافی
پرهیز از غذاهای اسیدی، پرچاشنی به ویژه در زمان التهاب
کاهش وزن در صورت اضافه وزن/ف.نوروزی فرد
"زهره فیروزی" کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید