متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1401/11/18
  • - تعداد بازدید: 188
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

وضعیت مصرف مواد غذایی در ایران

وضعیت مصرف مواد غذایی در ایران

براساس داده های سازمان خواربار و کشاورزی آمریکا(FAO)(2013 میلادی)، مصرف سرانه مواد غذایی (کالری در روز) در ایران در طی یک دوره سی ساله از 2000 کیلو کالری به تقریبا 3100 کیلو کالری افزایش یافته است.
 
 

این افزایش کالری بگونه ای است که سهم دریافت اقلام غذایی حاوی شکر(added sugar)، چربی، مواد شیرین حاوی قند و شکر افزایش یافته است و سهم دریافت محصولات لبنی و میوه ها از مقدار توصیه شده هرم راهنمای غذایی کاهش یافته است.

 بر اساس آمار منتشر شده خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) در سال 1395، در بررسی تغییرات سفره ایرانی ها طی ده سال (1386-1395) بر اساس آمار بانک مرکزی، دریافت غذاهایی نظیر نان سبوس دار (19 درصد) و برنج (28 درصد) از گروه نان غلات کاهش داشته است.

 کاهش 31 درصدی دریافت شیر به عنوان نوشیدنی از گروه محصولات لبنی، کاهش 15 درصد دریافت گوشت قرمز و کاهش دریافت 35 درصدی  ماهی به عنوان اقلام غذایی گروه گوشت و جانشین های و  همچنین کاهش 42 درصدی نوشیدن چای نیز در این بازه ده ساله، حکایت از این دارد که در گذر زمان علاوه بر تغییر در کمیت رژیم غذایی؛ کیفیت رژیم های غذایی دستخوش تغییر شده است.

بر اساس آمار مدیریت پژوهش خبری معاونت خبر صداوسیما (1395)، در مقایسه سرانه مصرف " آب، غذاها و داروها" در ایران با جهان؛ کاهش دریافت شیر، تخم مرغ، میوه وسبزی، ماهی در ایرانیان، به ترتیب یک سوم اروپا،یک سوم جهان، یک چهارم جهان، حدود یک سوم جهان گزارش شده است، درحالی که بیش مصرف آب، نان، شکر، نوشابه، نمک به ترتیب دو برابر، شش برابر، شش برابر ، 4 برابر و دو برابر سطح جهانی است.

سرانه مصرف دارو در ایران 6 قلم دارو در هر نسخه است در حالی که در سطح جهانی دو قلم دارو درهر نسخه می باشد. لذا قابل تامل است که تغذیه به عنوان یکی از عوامل مؤثر در سلامت فردی و عمومی و پیشرفت اقتصادی جوامع بشری مطرح است.

 البته که بهترین تعریف برای سلامتی تعریفی است که توسط سازمان بهداشت جهانی(WHO) در سال 1948 بیان شد: « سلامتی حالتی است که فرد از نظر فیزیکی، ذهنی و اجتماعی در وضعیت خوبی باشد و نه فقط بیمار نبودن»

برای برخورداری از سلامت کامل : 

    دستیابی به اطلاعات تغذیه ای صحیح و مبتنی بر شواهد طبق نظر کارشناسان تغذیه 

    توجه به رهنمود های غذایی (Dietary Guideline) مناسب

    توجه به بهداشت مواد غذایی  

    پیروی از رژیم های غذایی (Diet) سلامت محور به گونه ای که تنوع (گنجاندن اقلام غذایی مختلف از گروه نان و غلات، گروه میوه ها، گروه سبزی ها، گروه گوشت و جانشین هایش، گروه شیر ولبنات، اعتدال (در نظرگرفتن انرژی دریافتی کافی و درحد نیاز در برنامه غذایی روزانه و میانه روی در مصرف مواد ناسالم از جمله نمک، چربی، قندو شکر) و تعادل (مصرف مواد غذایی از گروه های اصلی غذایی به میزان توصیه شده ) را داشته باشد.

در پیش گرفتن الگوهای سالم غذایی(Healthy Dietary Pattern) ضروری است.

دکتر " سلمه بهمن پور" دکترای تخصصی تغذیه دانشکده تغذیه و علوم  غذایی،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

پایان خبر

 

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 74059
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید