دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
بیماریهای عصبی مرتبط با استرس اکسیداتیو
بیماریهای تحلیل برنده عصبی: استرس اکسیدایو با بیماریهایی که با تحلیل سیستم عصبی همراه هستند ارتباط دارد؛ این بیماریها شامل پارکینسون، هانتینگتون و آلزایمر هستند. بیماریهای تحلیل برنده عصبی بر بخشهای مختلف مغز تاثیر میگذارند. تغییر عملکرد میتوکندری، آسیب به واسطه استرس اکسیداتیو، وجود غیر طبیعی پروتئینها و پروتئازومها، تغییر متابولیسم آهن، التهاب و مرگ نورونها از جمله مواردی هستند که در این بیماریها اتفاق میافتد.
عدم حذف پروتئینهای اکسید شده توسط پروتئازومها منجر به تجمع غیر طبیعی پروتئین در سلول شده که تولید گونههای واکنشگر اکسیژن را به دنبال دارد. این رادیکالهای آزاد میتوانند موجب آسیب به میتوکندری، افزایش میزان یون کلسیم، مهار فعالیت پروتئازوم و در نهایت تخریب و مرگ نورونها میشوند.
پارکینسون: بیماری پارکینسون بعد از آلزایمر یکی از شایعترین بیماری نورودژنراتیو است. لرزش در حالت استراحت، کندی حرکت (Bradykinesia)، سختی عضلات و سختی در شروع حرکت از نشانههای بارز این بیماری و عامل اختلالات حرکتی و تخریبگر در سیستم عصبی است.
عواملی مانند استرس اکسیداتیو، تخریب DNA، کاهش گلوتاتیون و افزایش پراکسیداسیون لیپیدی در ایجاد این بیماری نقش دارند. استرس اکسیداتیو علاوه بر تخریب نورونهای دوپامینرژیک، در عملکرد فسفریلاسیون اکسیداتیو اختلال ایجاد کرده و باعث کاهش انرژی و مرگ سلول میشود. یکی از عوامل ژنتیکی موثر در ایجاد این بیماری جهش در ژن PARK2 است که پروتئین پارکین را رمزگذاری می کند. این پروتئین یکی از اجزا کمپلکس یوبی کوئیتین E3 لیگاز است که در مسیر پروتئازوم نقش دارد. بسیاری بر این باورند که تغییرات در این ژن باعث استرس اکسیداتیو میشود.
همچنین کمبود این پروتئین به دلیل استرس اکسیداتیو، موجب آسیب به میتوکندری و در نهایت تحلیل عصبی میشود. با کاهش یوبی کوئیناسیون عامل سرکوبگر رونویسی میزان آن بالا رفته، موجب کاهش بیان مولکول تنظیم کننده عملکرد میتوکندری میشود. با ایجاد نقص در مسیر پیامرسانی این مولکول مهم، میتوکندری دچار نقص عملکرد شده و در نهایت تحلیل عصبی روی میدهد.
بیماری هانتینگتون: این بیماری نسبتا نادر بوده و ارث اتوزومی بارز دارد. ویژگیهای بالینی آن شامل اختلالات شناختی، حرکتی و روانی است. اخیرا آسیبهای القا شده به دلیل استرس اکسیداتیو در این بیماران بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، افزایش تکرارهای سه نوکلئوتیدی CAG در ژن کد کننده پروتئین هانتینگین (Htt) است که باعث تغییر شکل فضایی پروتئین شده و نهایتاً در سیتوپلاسم و هسته تجمع مییابد.
این پروتئین جهش یافته با اتصال به غشای خارجی میتوکندری موجب اختلال در کمپلکسهای I و II شده، بدین ترتیب با تولید رادیکالهای آزاد، سبب مختل نمودن تولید ATP میشود. همچنین این ژن جهش یافته در استقرار میتوکندری درون آکسون نیز نقش ایفا کرده و باعث اختلال در قرارگیری میتوکندریها میشود.
آلزایمر: این بیماری نورودژنراتیو پیش رونده است که باعث از دست رفتن یکپارچگی نورونها، از بین رفتن نورونها و سیناپسها و در نهایت اختلال حافظه و کاهش شناخت میشود. پروتئینهای پیش ساز آلزایمر در خارج سلول توسط آنزیمهای بتا و گاما سکرتاز تحت پردازش و برش قرار گرفته و باعث به وجود آمدن ساختاری به نام پلاکهای بتا آمیلوئیدی میشود.
این پلاکها موجب هیپرفسفریلاسیون پروتئینی به نام tau میشوند. این پروتئین در داخل نورونها در سازماندهی میکروتوبولها و شکلدهی سلول نقش دارد. با فسفریله شدن، این پروتئین از میکروتوبولها جدا شده و درون سلول تجمع مییابد.
تجمع این پروتئینها به همراه پلاکهای بتا آمیلوئیدی یکی از عوامل ایجاد آلزایمر است. مطالعات نشان دادهاند که پلاکهای بتا آمیلوئیدی باعث القای استرس اکسیداتیو میشود. بدین صورت که تجمع پلاکهای بتا آمیلوئیدی میتواند با اکسیداسیون زنجیرههای جانبی کربوهیدرات لیپیدهای غشایی شده، که این امر تجزیه ساختار طبیعی غشای سلولی را در پی داشته و در نهایت باعث تخریب و لیز سلولی میشود.
اوتیسم: اوتیسم یک اختلال رشد است که در سه سال اول زندگی ظاهر میشود. این بیماری با تاثیر بر روی مغز کودک، رفتارهای اجتماعی و مهارت ارتباط بر قرار کردن را مختل میکند. فاکتورهای محیطی و ژنتیکی نقش مهمی در بروز این بیماری دارند.
استرس اکسیداتیو به عنوان میانجی بین دو عامل محیط و ژنتیک در بروز این بیماری نقش مهمی دارد. با توجه به اینکه مغز کودکان در مقایسه با بزرگسالان دارای ظرفیت آنتی اکسیدانی کمتری است، بیشتر در معرض استرس اکسیداتیو قرار میگیرند. به طور کلی مغز به دلیل نیاز به مقادیر بالای لیپید، آهن و انرژی و همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی کمتر برای خنثی کردن رادیکالهای آزاد، در برابر استرس اکسیداتیو آسیب پذیرتر است و ازجمله دلایل ایجاد استرس اکسیداتیو در بیماران اوتیسمی، افزایش میزان 8- هیدروکسی گوانوزین در سطح DNA، افزایش 3- نیترو تیروزین در سطح پروتئینها و در نهایت از دست دادن عملکرد پروتئین و تجمع و تجزیه آنها؛ کاهش سطح ترانسفرین و سرولوپلاسمین که در نتیجه آن متابولیسم غیر طبیعی آهن و مس در پاتولوژی اوتیسم نقش دارد./ف.نوروزی فرد
«آرش دشتابی» دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نظر دهید