متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1401/12/14
  • - تعداد بازدید: 62
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

تغذیه در سیروز کبدی

تغذیه در سیروز کبدی

ســیروز نتیجــه نهایــی آســیب بــه ســلول های کبـدی مـی باشـد کـه ایـن پاسـخ تـا حـدود زیــادی برگشــت ناپذیــر بــوده و در واقــع عارضــه ســیروز کبــدی پاســخ عمــده کبــد بـه انـواع گوناگـون تهاجمـات طولانـی مـدت التهابــی، ســموم الــکل و ... مــی باشــد.
 

عوامــل متعــددی ســبب ســیروز کبــدی مــی شــوند. در کشــورهای غربـی سـوء مصـرف الـکل و ابتـلا بـه هپاتیـت سـی شـایعترین علـل سـیروز مـی باشـند و در کشـورهای جهـان سـوم، چیـن، خـاورمیانـه هپاتیـت بـی شـایع اسـت. بـه طور کلی هپاتیـت B و C مهمتریـن علـل سـیروز کبـدی در دنیـا مـی باشـند.

توصیه های تغذیه ای سیروز

بیماران سیروتیک در رژیم غذایی خود نـیـاز بـه منابع غنی از پروتئین و مواد معدنی دارند. این بیماران ممکن است دچار کاهش اشتها،کاهش وزن، تهوع و استفراغ شدید شوند که به دنبال آن دچار کاهش مواد معدنی و در نتیجه عوارض ناشـی از این کمبودها می شوند.

 به عنوان مثال کاهش کلسیم و منیزیم با علائمی چون گرفتگی های عضلانی،خستـگـی، ضعف و بی حالی ،تهوع و استفراغ و کاهش روی با علائمی چون کاهش توانایی در تشخیص مزه ها و تغییر مزه غذاها مشخص می شود.

افراد مبتلا به سیروز کبدی باید هر روز حدود 1 تا 1.2 گرم پروتئین به ازای  هر کیلو وزن مصرف کنند بنابراین توصیه می شود در هر وعده غذایی بخصوص وعده صبحانه مواد پروتئینی مصرف شود.

در برخی از مطالعات گزارش شده است که مصرف پروتئین های گیاهی مانند لوبیا، عدس و توفو یا محصولات لبنی به جای گوشت در بیماران مبتلا به سیروز کبدی با پیامدهای بهتری همراه است. علاوه بر این مصرف میوه ها، سبزیجات تازه و غلات کامل برای افراد مبتلا به سیروز کبدی مفید است.

این بیماران باید مصرف نمک خود را بسیار محدود کنند زیرا سدیم تمایل به نگهداشتن آب در بدن را دارد که به دنبال آن بیمار دچار عوارضی چون ادم و آسیت می شود. به طور کلی توصیه می شود مصرف سدیم در بیماران سیروز کبدی به مصرف روزانه 2 گرم یا کمتر (5 گرم نمک) محدود شود.

بدین منظور از مصرف مواد غذایی حاوی سدیم بالا مانند سس گوجه فرنگی یا مواد غذایی کنسرو شده که حاوی نمک زیاد هستند پرهیز کنید. همچنین بهتر است برای خوش طعم کردن غذا،  آبلیمو یا ادویه های دارویی را جایگزین نمک کنند.
در نهایت بهتر است این افراد از وعده های غذایی کم حجم  ولی در تعداد دفعات زیاد (حداقل سه وعده اصلی و سه میانوعده) در طول روز استفاده کنند.

"راضیه حسینی"  کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 75222
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید