متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1399/07/22
  • - تعداد بازدید: 18
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

تغذیه و سلامت ریه ها

تغذیه و سلامت ریه ها

با توجه به شیوع بیماری کووید-19 و درگیری دستگاه تنفسی در این بیماری، محافظت از ریه ها و سلامتی دستگاه تنفسی بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. از طرفی سایر بیماری های دستگاه تنفسی مثل آسم، COPD و ... کیفیت زندگی را بشدت کاهش می دهند.

 

عواملی مانند سیگار کشیدن، رژیم های غذایی غربی و آلودگی هوا نیز می توانند آسیب های زیادی به این اندام حیاتی وارد کنند. تحقیقات نشان می دهند یک رژیم غذایی غنی و کامل از نظر ریزمغذی ها نقش مهمی در پیشگیری از آسیب ریوی یا کاهش عوارض بیماری ها می شوند. در این مقاله غذاهای مفید و مغذی از این نظر را بررسی خواهیم کرد.

1. چغندر و برگ چغندر

چغندر و برگ چغندر غنی از نیترات و برای عملکرد ریه ها مفید هستند. نیترات باعث ریلکس شدن عروق، کاهش فشار خون و افزایش برداشت اکسیژن از خون می شوند. بعلاوه برگ چغندر نیز غنی از منیزیم، پتاسیم، ویتامین سی و کاروتنویید می باشد که همگی برای عملکرد طبیعی ریه ضروری هستد.

2. سیب

مطالعات نشان می دهند مصرف منظم سیب در هفته احتمال ابتلا به بیماری های ریوی مانند آسم، سرطان ریه و ... را کاهش می دهد. پژوهشگران این نتایج را به غنی بودن سیب از آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها نسبت می دهند.

3. زردچوبه

زردچوبه با داشتن ماده موثره «کورکومین» به خاصیت ضد التهابی و خاصیت آنتی اکسیدانی خود معروف است. مطالعات نشان می دهند مصرف زردچوبه عملکرد ریه ها را هم در افراد سالم و هم در افراد سیگاری بهبود می بخشد.

4. گوجه فرنگی

گوجه فرنگی غنی ترین منبع غذایی لیکوپن است. لیکوپن یک آنتی اکسیدان قوی است که در پیشگیری از بیماری ها و سرطان های مختلفی نقش اثبات شده دارد. مصرف منظم گوجه فرنگی در رژیم غذایی خطر ابتلا به عفونت های مجاری تنفسی را کاهش می دهد.

5. روغن زیتون

یکی از مفیدترین روغن های مصرفی روغن زیتون می باشد. این روغن منبعی غنی از پلی فنول ها و آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین E می باشد. مصرف روغن زیتون می تواند از ابتلا به آسم پیشگیری و در افرادی که مشکل زمینه ای ریوی دارند عملکرد ریوی را بهبود بخشد. البته فراموش نکنید روغن زیتون روغن مناسبی برای حرارت های بالا (پخت و پز با حرارت بالا یا سرخ کردن) نمی باشد.

6. قهوه

علاوه بر افزایش انرژی و ایجاد شادابی، قهوه خواص دیگری نیز دارد! قهوه غنی از کافئین و آنتی اکسیدان هاست و به پیشگیری از بیماری های مجاری تنفسی کمک می کند. مصرف قهوه – حداقل در کوتاه مدت – با گشاد کردن عروق علائم آسم را کاهش می دهد و بر اساس تحقیقات، در بلند مدت نیز می تواند در عملکرد کلی ریه مفید باشد.

7. عدس

منبع غنی آهن، منیزیم ، مس و پتاسیم است. مصرف عدس در یک رژیم غذایی سالم و متعادل، خطر ابتلا به سرطان ریه و COPD را کاهش می دهد.

8. کدو تنبل

با داشتن بتاکاروتن، لوتئین و زیزانتین یکی از غنی ترین منابع غذایی در مبارزه با التهاب است. مصرف کاروتنویید ها در رژیم غذایی برای سلامت ریه ها بسیار موثرند. تحقیقات نشان می دهند افراد سیگاری یا کسانی که آسیب ریوی دیدند تا 25% کاروتنویید کمتری نسبت به افراد سالم دارند. لذا جبران کردن این کمبود یا پیشگیری از آن به کمک مواد غذایی و سبک زندگی، در عملکرد ریه مفید است.

به خاطر داشته باشید هیچ ماده غذایی به تنهایی توان معجزه و تغییر گسترده در وضعیت بدنی را ندارد بلکه باید در قالب یک مجموعه کامل از رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی منظم، دوری از عوامل محرک و آسیب زا مانند انواع دخانیات و سبک زندگی سالم انجام شوند تا سلامت بدن را تضمین کنند.

"محمد جعفر دهزاد " کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 30908
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید