متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1399/11/11
  • - تعداد بازدید: 39
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

رژیم غذایی برای بیماران پانکراتیت

رژیم غذایی برای بیماران پانکراتیت

رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در روند بهبودی بیماران پانکراتیت دارد و لازم است این بیماران پس از تشخیص و شروع درمان دارویی، به متخصص تغذیه برای دریافت رژیم غذایی مناسب مراجعه کنند تا از سوءتغذیه و دریافت ناکافی مواد غذایی در این بیماران، دیابت و دیگر مشکلاتی که در نتیجه التهاب مزمن پانکراس بوجود می آید و نیز عود مجدد پانکراتیت، جلوگیری شود.

رژیم غذایی بیماران پانکراتیت، باید کم چرب باشد و چربی رژیم غذایی این بیماران نباید بیشتر از 60 گرم در روز باشد و در هر وعده غذایی، چربی آن بیشتر از 10 گرم نباشد. بنابراین استفاده از گوشت های کم چرب مثل گوشت ماهی و مرغ و قسمت های کم چرب گوشت مثل سینه مرغ، به این بیماران توصیه می شود.

 

این بیماران باید چربی های قابل مشاهده در گوشت ها را بگیرند و پوست مرغ را قبل از پخت آن جدا کنند. توصیه می شود که آبگوشت، سوپ و سایر غذاهای آبکی را نیز در فریزر گذاشته و پس از اینکه چربی بر روی آن بسته شد، چربی آن را جدا کنند و دور بریزند.

بعلاوه بیماران باید از مصرف غذاهای سرخ شده پرهیز نمایند و برای پختن غذا، روغن را به مقدار کم بر روی غذا اسپری نمایند. بطور کلی توصیه می شود غذاها را بصورت آبپز و بخارپز مصرف نمایند.

لبنیات پرچرب مثل خامه، پنیر خامه ای، ماست پرچرب و ... را با لبنیات کم چرب جایگزین کنند و بطور کلی تا حد امکان از مصرف چربی های حیوانی پرهیز کنند.

از وعده های کم حجم و در دفعات بیشتر استفاده کنند چون حجم بالای غذا می تواند باعث افزایش ترشح آنزیم های گوارشی از پانکراس شود.

این بیماران باید از خوردن مقدار زیادی فیبر در یک وعده غذایی خودداری کنند. بطور مثال حجم زیادی از میوه ها و سبزی می تواند سرعت هضم غذا را کاهش دهد و درنتیجه سبب کاهش جذب مواد مغذی شود. بعلاوه میزان بالای فیبر موجب می شود تا میزان تاثیرگذاری آنزیم های گوارشی کاهش یابد.

با توجه به سوءجذب ویتامینها و نیز کاهش دریافت مواد غذایی ناشی از درد در ناحیه شکم که پس از مصرف غذا بوجود می آید، این بیماران باید از نظر کمبود ویتامینها براساس نتایج آزمایشگاهی بررسی شوند و درصورت نیاز، مکمل مولتی ویتامین، کلسیم، آهن، ویتامین E، ویتامین A، ویتامین D و ویتامین B12 تجویز می شود.

پانکراتیت مزمن درصورتیکه کنترل و درمان نشود، به مرور می تواند سبب ازبین رفتن عملکرد قسمتی شود که مسئول ترشح هورمون انسولین است. درنتیجه قند خون بیمار بالا رفته و می تواند زمینه رخ دادن دیابت را بوجود آورد. به همین دلیل این بیماران باید در مصرف قند و شکر جانب احتیاط را رعایت کنند و یک رژیم غذایی مناسب باید تنظیم شود تا قند خون کنترل شود و از ریسک دیابت جلوگیری کند.

غذاهایی که بیماران پانکراتیت باید از مصرف آنها پرهیز کنند:

احشا داخلی حیوانات مثل دل، جگر، قلوه، غذاهای سرخ شده مثل سیب زمینی سرخ شده، سس مایونز، کره یا مارگارین، لبنیات پرچرب، دسرها و مواد غذایی که در تولید آنها شکر استفاده شده و اسیدهای چرب ترانس باید در رژیم غذایی این بیماران به صفر برسد. غذاهای سرخ شده و گوشت های فراوری شده مثل همبرگر و فست فود ها از بدترین انتخاب های غذایی برای این بیماران هستند، همچنین گوشت قرمز، اعما و احشا داخلی حیوانات، غذاهای سرخ شده، مایونز، چیپس و لبنیات پر چرب در راس محدودیت های غذایی قرار دارند.

"شبنم باقری" کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر



  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 36361
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید