دانشکده تغذیه و علوم غذایی
قسمت اول: مواد غذایی موثر در بهبود یائسگی
با رعایت تغذیه مناسب و بکارگرفتن اصولی ساده میتوانید دوران یائسگی را راحتتر پشت سر بگذارید و اگر این نکات را از سالهای قبل از یائسگی در تغذیه خود رعایت کنید از اثرات سودمند آن بهره بیشتری خواهید برد.
دوران یائسگی به دورانی گفته میشود که فعالیت تخمک سازی در خانمها به پایان رسیده و عادت ماهیانه متوقف میشود. سن متوسط یائسگی بر اساس مطالعات انجام شده در ایران حدود 50 سالگی است. اما بعضی از خانمها ممکن است زودتر ویا دیرتر وارد دوران یائسگی بشوند. در این دوران خانمها با تغییرات زیادی ازجمله خشکی پوست، ظاهر شدن چین و چروک در پوست، نازک شدن و ریزش موها ، شل شدن و افتادگی سینهها، خشکی واژن و گر گرفتگی مواجه شوند و به دلیل کاهش تراکم استخوانی خطر ابتلا به پوکی استخوان افزایش مییابد. البته علائم و نشانههای یائسگی بسته به شرایط بدنی متفاوت است و نحوه تغذیه میتواند نقش مهمی در کاهش علائم و عوارض یائسگی داشته باشد. با رعایت تغذیه مناسب و بکارگرفتن اصولی ساده میتوانید دوران یائسگی را راحتتر پشت سر بگذارید و بخاطر داشته داشته باشید که اگر این نکات را از سالهای قبل از یائسگی در تغذیه خود رعایت کنید از اثرات سودمند آن بهره بیشتری خواهید برد.
مصرف میوه و سبزی را افرایش دهید:
میوهها و سبزیها علاوه بر اینکه نیازهای بدن به ویتامینها و املاح معدنی تامین میکنند به علت دارا بودن فیبر در پیشگیری از سرطانهای دستگاه گوارش بخصوص سرطان کولون، کاهش جذب چربیها و کاهش کلسترول خون موثرند. علاوه بر آن، میوهها و سبزیها دارای نوعی ترکیبات هورمونی بنام فیتو استروژن هستند که بسیار شبیه استروژن است و میتواند علائمی که در دوران یائسگی به دلیل کاهش سطح هورمون استروژن بروز میکند را کاهش دهد. در حقیقت فیتو استروژنهای موجود در میوهها و سبزیها مانند یک هورمون استروژن ضعیف در بدن عمل میکنند. انواع میوهها و سبزیها مثل انواع آلو، توت فرنگی، انگور، گلابی، پرتقال، سیب، گریپ فروت، تمشک، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای، کلم، گل کلم، هویج، کاهو، پیاز، سویا، سیب زمینی، شلغم و چغندر دارای فیتواستروژنها هستند و گنجانیدن آنها در برنامه غذایی روزانه میتواند در حفظ استروژن بدن و کاهش علائم یائسگی موثر باشد.
حبوبات بیشتر استفاده کنید:
حبوبات در گروه بندی غذایی در گروه گوشت و تخم مرغ قرار دارد. این دسته از موادغذایی تامین کننده پروتئین مورد نیاز بدن میباشند. با مصرف همزمان حبوبات و غلات تمام اسید آمینههای ضروری بدن تامین میشود و به این ترتیب پروتئینی با کیفیت پروتئین حیوانی در اختیار بدن قرار میگیرد. حبوبات هم مانند میوهها و سبزیها دارای فیتو استروژن یا همان هورمون گیاهی استروژن هستند بنابراین اگر در دوران یائسگی مصرف آنها در برنامه غذایی افزایش یابد در کاهش علائم موثر است. به این نکته هم توجه داشته باشید که فیبر موجود در حبوبات علاوه بر فوایدی که در بالا به آن اشاره شد باعث کندی جذب گلوکز در جریان خون شده و با کنترل اشتها از افزایش وزن هم جلوگیری میکند.
حبوبات منبع خوبی از ویتامین ها و املاحی مانند آهن، کلسیم، اسید فولیک و ویتامین ب 6 میباشد. از حبوبات در انواع خورشها، آش و سوپ، غذاهایی مثل عدس پلو، ماش پلو، لوبیا پلو، حلیم بادمجان، عدسی، خوراک لوبیا و انواع سالاد میتوانید استفاده کنید.
مصرف چربیها را کاهش دهید:
اصولا مصرف غذاهای پرچرب بخصوص چربیهای حیوانی و اشباع شده در هیچ یک از دورانهای زندگی توصیه نمیشوند مصرف زیاد چربیها بخصوص نوع اشباع شده انها به عنوان یکی از عوامل خطر در بروز سرطان سینه در خانمها و در سنین یائسگی به اثبات رسیده است. برای کاهش مصرف چربیها میتوانید:
غذاها را بیشتر به شکل آب پز، بخارپز، کبابی یا تنوری مصرف کنید و از مصرف غذاهای چرب و سرخ شده پرهیز نمایید.
روغن جامد را حذف کنید و برای تهیه غذاها از روغن مایع و به مقدار کم استفاده کنید.
ازشیر و لبنیات کم چربی و یا بدون چربی استفاده کنید.
در دوران یائسگی با چه مشکلاتی ممکن است مواجه شوید؟
افزایش وزن و چاقی
در دوران یائسگی معمولا خانمها دچار افزایش وزن و چاقی میشوند و با تجمع چربیهای اضافی در ناحیه شکم، رانها و باسن تناسب اندام خود را ازدست میدهند. تجمع چربیها در ناحیه شکم خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون، دیابت و سرطان سینه را افزایش میدهد. در میانسالی میزان کالری مورد نیاز روزانه 200 تا400 کالری کمتر از گذشته است. بنابراین برای اینکه دچار اضافه وزن نشوید سعی کنید:
مصرف مواد قندی و چربی را محدود کنید:
خوردن شیرینی، شکلات و دسرهای شیرین برای خانمهایی که دوران یائسگی را سپری میکنند، مناسب نیست. مواد قندی علاوه بر اضافه ورن وچاقی ،موجب افزایش هورمون های قشر آدرنال و کاهش سطح هورمون استروژن تخمدانها میشود.
چگونه میتوانید مصرف موادقندی و چربی را کاهش دهید؟
بجای غذاهای چرب و سرخ کرده، بیشتر از غذاهای آبپز، بخارپز و تنوری مصرف کنید.
از مواد غذایی پر فیبر مانند سبزیها، میوهها، نان، غلات سبوسدار مثل نان سنگک، نان جو در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید.
تعداد وعده های غذایی را زیادتر و حجم غذای مصرفی را کاهش دهید. به این ترتیب کالری بیشتری سوزانده میشود و وزن بدن کنترل میشود. ضمنا بخاطر داشته باشید که اگر وعده اصلی شما شام باشد تمام کالری غذایی که خوردهاید به چربی تبدیل شده و در بدنتان ذخیره میشود زیرا در طول خواب نیاز بدن به کالری کم است.
تنها وقتی غذا بخورید که گرسنه هستید و مقداری مصرف کنید که گرسنگی شما را رفع کند نه بیشتر؛ اما همه گروههای غذایی را در غذای روزانه خود بگنجانید.
مصرف موادقندی مثل قند، شکر، انواع شیرینیها، شکلات، آب نبات، نوشابهها، شربتها و آب میوههای صنعتی که معمولا حاوی قند زیادی هستند و بطور کلی هله هوله را محدود کنید.
نان های فانتزی مثل انواع باگت و ساندویچی کمتر مصرف کنید و در عوض نان های تهیه شده از آرد سبوس دار مانند نان جو، سنگگ استفاده نمایید.
شیر و لبنیات مصرفی شما بهتر است حتما" از انواع کم چرب و بدون چربی باشد.
از انواع گوشت مصرفی کاملا" لخم و بدون چربی آشکار و گوشت مرغ بدون پوست مصرف کنید. پوست مرغ حاوی مقدار زیادی چربی است.
به جای استفاده از سس سالاد از چاشنیهایی مثل: آب لیمو، آب نارنج و آبغوره استفاده شود.
از تند غذا خوردن اجتناب کنید. سعی کنید غذا را در کمال آرامش و با صبر و حوصله صرف کنید تند غذا خوردن خود یکی از دلایل چاقی و اضافه وزن است. در هر وعده میزان غذایی را که میخورید کنترل کنید. بهترین راه این است که از همه غذاها اما به مقدار کم مصرف کنید به عبارت دیگر سعی کنید تنوع و تعادل در برنامه غذایی خود را حفظ کنید./ف.نوروزی فرد
"زهره فیروزی" کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر