دانشکده تغذیه و علوم غذایی
قسمت دوم: پوکی استخوان در یائسگی
مشکل اصلی در یائسگی از دست رفتن مواد معدنی استخوان(عمدتا" کلسیم) به علت کاهش ترشح استروژن تخمدانها است که موجب افزایش خطر استئوپروز و شکستگی استخوان می شود. توده استخوان در سن 25 سالگی بیشترین میزان خود را دارد و استخوانها از استحکام کافی برخوردارند. از سن 40 سالگی به بعد توده استخوانی به مرور کاهش مییابد و در دوران یائسگی، طی 5 تا 10 سال یک سوم توده استخوانی از دست میرود. استخوانهایی که توده استخوانی کمتری دارند، بیشتر در معرض شکستگی قرار دارند. شکستگیهای خودبخودی استخوانها، درد در ناحیه کمر، لگن و پاها از علائم پوکی استخوان است.
برای پیشگیری از پوکی استخوان سعی کنید:
روزانه 3تا4 سهم از گروه شیر و مواد لبنی که تامین کننده بخش عمده کلسیم مورد نیاز روزانه است مصرف کنید. هر سهم از این گروه برابر با یک لیوان شیر یا ماست و یا 45تا60 گرم پنیر کم نمک و یا سه چهارم لیوان کشک با غلطت متوسط است.
از سایر منابع عذایی کلسیم مثل حبوبات، مغزها مثل بادام، کنجد، سبزیهای برگی مانند انواع کلم در برنامه غذایی خود بگنجانید. ماهی کیلکا و ساردین هم اگربطور کامل و با استخوان خورده شوند از منابع خوب کلسیم هستند.
مصرف مواد عذایی حاوی منیزیم که در استحکام استخوانها نقش مهمی دارند مانند بادام زمینی فندق، گردو، نخود، عدس، گوشت بدون چربی، سبزیهای سبز و انواع ماهی را فراموش نکنید.
از مصرف زیاد فسفر(موجود در غذاها ی فرایند شده حاوی مواد نگهدارنده مانند سوسیس و کالباس و نوشیدنیهای کولا) پرهیز کنید. بخصوص نوشابههای گازدار بدلیل میزان فسفات بالا جذب کلسیم غذا را مختل کرده وزمینه رابرای پوکی استخوان فراهم میکند.
برای جذب کلسیم باید ویتامین D) حدود 400 واحد بین المللی در روز) از نور مستقیم خورشید و منابع غذایی آن (زرده تخم مرغ، جگر، ماهی)بدست آورید. مدت زمان استفاده از نور خورشید حدود 10 دقیقه در روز و حداقل دو الی سه بار در هفته است و کافی است صورت و دست ها و بازوها در معرض نورمستقیم آفتاب قرار گیرد.
خاطر داشته باشید که استعمال سیگار میتواند با کاهش سطح هورمون استروژن، منجر به یائسگی زودرس بشود. در نتیجه شانس ابتلا به پوکی استخوان افزایش مییابد. سیگاریها در خطر ابتلای بیشتری به پوکی استخوان میباشند. همچنین سیگار کشیدن اثرات مفید درمان با استروژن بعد از یائسگی را کاهش میدهد.
گر گرفتگی
گر گرفتگی و تعریق شبانه از اولین علائم یائسگی است که با احساس گرم شدن ناگهانی و شدید همراه است و معمولا 4 تا 5دقیقه طول میکشد. گاهی این احساس با تعریق و در انتها احساس سرما همراه است. گر گرفتگی به علت کاهش و قطع هورمون استروژن ایجاد می شود ومعمولا در طول شب بیشتر از روز است و ممکن است موجب اختلال در خواب شبانه بشود.
برای کاهش گر گرفتگی توصیه می شود:
از مصرف زیاد چای و قهوه، ادویههای تند و نوشابه های کولا اجتناب کنید. کافئین موجود در نوشابههای کولا موجب تشدید گر گرفتگی میشود.
در برنامه غذایی خود سویا را بگنجانید. سویا حاوی فیتو استروژن ها یا همان استروژن گیاهی است که در بسیاری از کشورهای آسیایی به عنوان یک غذای اصلی مصرف میشود. در کشورهایی مثل ژاپن که فراوردههای مختلف سویا در غذاهای اصلی مصرف می شود گرگرفتگی در زنان یائسه بسیار نادر است. سویا به عنوان یک ماده پروتئینی با ارزش اسیدهای آمینه ضروری بدن را تامین میکند و از این نظر با گوشت برابری میکند درحالی که میران چربی و کلسترول آن پایین است. یکی دیگر از اثرات سودمند سویا کاهش عوارض یائسگی از جمله گر گرفتگی است. سویا دارای موادی است که بدون ایجاد مشکلات ناشی از استروژن، با تنظیم سطح هورمون بدن زنان حالت گر گرفتگی را کاهش میدهد. تحقیقات نشان داده است که مصرف مرتب سویا به مدت 4تا6 هفته میتواند گر گرفتگی را در حد قابل ملاحظهای کم کند. امروزه انواع غذاهای تهیه شده از سویا در بازار در دسترس است از جمله آجیل سویا، شیر سویا، آرد سویا که مثل آرد سفید در تهیه انواع غذاها بکار میآید و پروتئین سویا که جایگزین خوبی برای گوشت قرمز است، میتوان استفاده کرد. در صورتی که طعم سویا را دوست ندارید میتوانید انرا با کمی گوشت مخلوط کنید. ترکیب یک سوم گوشت و دو سوم سویا هم از نظر اقتصادی به صرفه است و هم شما را از خواص با ارزش سویا از جمله کاهش عوارض یائسگی مثل پوکی استخوان و گر گرفتگی بهره مند میسازد.
استفاده از برخی از گیاهان و دارو های گیاهی در کاهش علائم یائسگی موثر است و موجب افزایش ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون میشوند. رازیانه یکی از این گیاهان است که مصرف روزانه آن بصورت قطره و یا پودر در کاهش گرفتگی موثر است. پودر رازیانه را میتوانید در منزل تهیه کنید. برای این کار دانه رازیانه را آسیاب کنید و پودر انرا در یحچال نگداری کنید. از این پودر میتوانید روزانه 1تا3 قاشق مرباخوری بصورت تنها و یا همراه با ماست، سالاد و یا غذاهای دیگر مصرف کنید.
مکملهای ویتامین ای بطور خاص در کاهش علائم یائسگی و ازجمله گر گرفتگی موثر است. تحقیقات نشان داده است که ویتامین ای یک تنظیم کننده هورمونی است و سطح استروژن خون را ثابت نگه میدارد. مکملهای ویتامین ای معمولا بصورت 400 میلیگرمی موجود است و مصرف روزانه یک عدد از مکملهای مذکور توصیه شده است./ف.نوروزی فرد
"زهره فیروزی" کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر