متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1403/05/20
  • - تعداد بازدید: 65
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

نقش تغذیه در پیشگیری از بروز سرطان

زمانی تصور می شد که رژیم های غذایی نقشی در مرگ های ناشی از سرطان ندارد. امروزه محققان ثابت کرده اند که رژیم های غذایی روزانه نقش بسیار مهمی در پیشگیری و درمان انواع سرطان دارند.

تحقیقات نشان می دهد که حدود یک سوم سرطان هایی که در نهایت منجر به مرگ می شوند با آنچه که می خوریم ارتباط دارند. گرچه نمی توان بر محیط زندگی و عوامل به وجود آورنده ی سرطان پیروز شد اما می توان با اصلاح و متعادل ساختن الگوهای غذایی مناسب احتمال ابتلا به سرطان را به مقدار زیادی کاهش داد.

بین تغذیه و سرطان ارتباط پیچیده ای وجود دارد. غذایی که می خوریم به نوعی می تواند دارای مواد سرطان زا و بر عکس دارای مواد ضد سرطانی باشد. پر خوری در بعضی کشورها ی پیشرفته در آشکار شدن انواع سرطان ها نقش دارد در حالی که در کشورهای در حال پیشرفت‏ کمبودهای تغذیه ای  باعث‏ کم شدن ویتامین ها و مواد معدنی بدن می شود و دربروز سرطان نقش مهمی دارد. همچنین روش های نادرست نگهداری مواد، کیفیت غذای مصرفی مردم را به مقدار زیادی کاهش می دهد به طوری که می تواند در بوجود آمدن سرطان نقش داشته باشد.

عوامل موثر در پیشگیری از بیماری سرطان:

  1. جلو گیری از چاقی: افزایش وزن و چاقی با بسیاری از سرطان ها به خصوص سرطان های کیسه صفرا ، معده، روده بزرگ و سرطان سینه ارتباط دارد. هرچه میزان اضافه وزن در یک فرد بیشتر باشد خطر ابتلا به سرطان بیشتر است بنابراین بایستی وزن را در حد طبیعی نگه داشت.
  2. کاهش مصرف چربی در برنامه غذایی:

 استفاده از غذاهای پر چرب می تواند باعث زیاد شدن چربی خون و آشکار شدن بعضی از سرطان ها مانند سرطان معده ، سرطان روده ی بزرگ، سرطان سینه و سرطان پروستات شود. بنابراین باید از خوردن غذاهای سرخ شده و غذاهای با چربی بالا پرهیز کرد و به جای گوشت های پر چرب از گوشت های سفید مانند مرغ یا ماهی استفاده کرد.

  1. افزایش مصرف میوه ها و سبزی ها در برنامه ی غذایی :

سبزی های سبز تیره و یا زرد تیره دارای موادی هستند که در بدن به ویتامینA  تبدیل می شوند و در پیشگیری از انواع سرطان نقش دارند علاوه بر آن ویتامین C نیز در پیشگیری از سرطان ها موثر است که در سبزی ها و میوه ها به خصوص مرکبات)پرتقال, لیمو و ...) موجود می باشد.

  1. افزایش مصرف میزان فیبر در برنامه ی غذایی:

فیبر قسمتی از ساختمان سلول گیاهی است که دستگاه گوارش انسان قادر به هضم آن نمی باشد ولی به حرکت غذا در لوله گوارش و خارج کردن مواد زائد غذا در بدن و در نتیجه به حفظ سلامتی دستگاه گوارش کمک می کند. مصرف مواد غذایی فیبردار در کم کردن بسیاری از بیماری ها به خصوص سرطان موثر است. حبوبات، غلات کامل (سبوس دار) سبزی ها و میوه های تازه دارای‏ مقدار زیادی فیبر می باشند./ف.نوروزی فرد

 

«زهرا مغدانی» کارشناس ارشد گروه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها,اخبار علمی دانشگاه
  • کد خبری : 106296
کلیدواژه