دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نقش رژیم غذایی در بهبود سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
نقش رژیم غذایی در بهبود سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
سندرم روده تحریک پذیر نوعی اختلال در عملکرد روده است که با درد مزمن در ناحیه شکم، احساس ناراحتی، نفخ و تغییرات در عادات روده ای مشخص می شود. اسهال یا یبوست می توانند علامت غالب باشند که ممکن است بصورت متناب ظاهر شوند.
نکات تغذیه ای که توصیه می شود افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر برای تسکین علائم گوارشی رعایت نمایند:
1- غذاهای خود را در حجم کم و تعداد دفعات بیشتر مصرف نمایند.
2- غذاها را کامل بجوند و به آهستگی میل نمایند.
3- چربی رژیم غذایی در حد متعادل تا کم باشد و از روغن های مایع جهت پخت و پز استفاده شود. از مصرف غذاهای پرچرب، غذاهای سرخ شده در روغن و چربی های جامد پرهیز شود. مصرف غذاهای کم چرب، انقباضات روده ای بعد از مصرف غذا را کاهش می دهد یعنی باعث کاهش دردهای شکمی می شود. همچنین از مصرف لبنیات پرچرب، خامه، کره، سوسیس، کالباس و گوشت های پر چربی اجتناب شود.
4- از مصرف حبوبات و سبزی های نفاخ از قبیل انواع کلم ها، انواع ترب ها، پیاز، خیار و ذرت پرهیز شود.
5- این بیماران نباید آدامس مصرف کنند چون باعث بلعیدن مقدار زیادی هوا و در نتیجه نفخ می شود.
6- از مصرف زیاد قند و شکر و فروکتوز مانند عسل، نوشابه ها، ماءالشعیر، آبمیوه های صنعتی، کمپوت ها، بستنی و یا سایر دسرهای شیرین پرهیز شود.
7- با توجه به احتمال عدم تحمل لاکتوز، از مصرف شیر پرهیز شود و بجای آن، مصرف ماست مخصوصا ماست پروبیوتیک کم چرب توصیه می شود. باکتری های پروبیوتیک شروع به بازسازی فلور نرمال روده نموده که می تواند در بهبود علائم سندرم روده تحریک پذیر بسیار مفید باشد. همچنین اضافه نمودن نعناع خشک به ماست توصیه می شود.
8- در مواردیکه اسهال وجود دارد، اضافه نمودن سماق آسیاب شده به غذاها توصیه می گردد.
9- مصرف مایعات بایستی به میزان کافی و حداقل 8 تا 10 لیوان در روز باشد.
10- از مصرف مواد غذایی حاوی کافئین (از قبیل قهوه، کاکائو، نوشابه های سیاه و چای پررنگ) پرهیز شود.
11- این بیماران باید از مصرف مواد غذایی تند و حاوی ادویه زیاد پرهیز کنند.
12- از مصرف نوشیدنیهای الکلی پرهیز شود.
13- مصرف قرص نعناع در بعضی بیماران مفید است زیرا نعناع باعث کاهش انقباضات عضلات روده ای می شود.
14- همچنین لازم است این بیماران از مصرف هر ماده غذایی که به تجربه ثابت شده است سبب تشدید علائم بیماری می شود پرهیز نمایند.
15- لام به ذکر است که حفظ آرامش روحی نیز در بهبود علائم این بیماری و جلوگیری از عود مجدد آن بسیار حائز اهمیت است.
"شبنم باقری" کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید