دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نقش مایکوتوکسینها در فساد مواد غذایی
کپکها بعلت رشد سریع و اسپور فراوان دائماً محیط را آلوده میسازند روی این اصل انتشار وسیعی داشته و در همه جا یافت میشوند.
اسپور آنها بوسیله حشرات، انسان، پرندگان، حیوانات، باد و آب دائماً در حال انتقال است . هرگاه شرایط محیط مناسب باشد به سرعت رشد میکنند و سریعاً تولید اسپور مینمایند. این اسپورها با کمترین جریان هوا پراکنده میشوند و در انبارهای مواد غذایی سردخانهها، رستورانها، آشپزخانهها و سیلوی غلات فراوانند لذا به سهولت سبب آلودگی مواد غذایی میگردند.
خرابی و فساد غلات و فرآوردههای آنها در اثر آلودگیهای قارچی بسیار بوده و حداقل 20% غلات در اثر کپکها و سموم آنها خراب و غیر قابل مصرف میگردد.
اگرچه تعداد زیادی از گونههای قارچی عامل فساد و نابودی مواد غذایی با منشاء گیاهی هستند و فلور قارچی آلوده کننده گوشت محدودتر است بیشتر لاشهها در کشتارگاهها به اسپور کپکها آلوده شده و بواسطه مناسب بودن شرایط رشد (رطوبت و دما) بسرعت رشد مینمایند این قارچها حتی پس از انتقال لاشه به سردخانه بطور خفیف به رشد خود ادامه میدهند.
البته ذکر این نکته مهم ضروری است که فلور قارچی گوشت تازه اختلاف مهمی با فلور قارچی سایر مواد غذایی ندارد.
نگهداری گوشت در دمای نامناسب سردخانهای، عدم کنترل رطوبت در سردخانه و حمل و نقل غیر اصولی اشاره نمود، درجه حرارت مناسب نگهداری گوشت در سردخانه 18 الی 20 درجه سانتی گراد میباشد با بالاتر رفتن درجه حرارت تا 12 درجه رشد و تکثیر قارچهای سرمادوست ممکن میشود بطوریکه در حرارت 8 الی صفر درجه کپکها به راحتی رشد کرده و باعث فساد گوشت میشوند.
قارچها سلامت انسان را بطور مستقیم و غیرمستقیم از طریق ایجاد بیماریهای قارچی، آلرژی و سموم قارچی تحت تأثیر قرار میدهند.
سموم قارچی عبارتند از متابولیتهای ثانویه حاصل از قارچهای رشتهای که بر روی مواد غذایی انسان و دام در مراحل تولید، حمل و نقل و انبار رشد کرده باعث ایجاد اثرات پاتولوژیک در بدن انسان و سایر موجودات زنده میگردد.
مایکوتوکسینها به طور عمومی در مسمومیت حاد و مزمن انسان و دام نقش دارند علاوه بر این نقص عضو جنینی در اثر مصرف آنها دیده شده است. بسیاری از قارچهای مولد توکسین در سراسر جهان پراکنده هستند.
این قارچها توانایی رشد و تکثیر را داشته و هنگامیکه شرایط محیطی از قبیل رطوبت، حرارت و هوادهی در حد مطلوب باشد در طیف گوناگونی از سوبستراها ایجاد توکسین مینمایند. شرایط مطلوب برای تولید مایکوتوکسینها در مورد قارچهای مختلف متفاوت است مثلاً برخی قارچها بیشترین مقدار توکسین خود را در حرارت نزدیک به صفر درجه سانتیگراد تولید میکنند در حالیکه بعضی دیگر از قارچها در دمای 25 درجه بیشترین فعالیت توکسین زایی را دارند به دلیل همین اختصاصی بودن سوبسترا و شرایط محیطی جهت تولید مایکوتوکسینها، غالباً تفاوتهای قابل ملاحظهی منطقهای و فصلی در تولید انواع توکسینهای قارچی در مواد غذایی و محصولات کشاورزی وجود دارد.
دو کپک آسپرژیلوس و پنی سیلیوم در طبیعت سویههای مختلفی دارند. بیشتر مایکوتوکسینهای ساخته شده بر روی مواد غذایی از این دو کپک نتیجه می شود که مهمترین آنها آفلاتوکسین می باشد./ف.نوروزی فرد
"زهره فیروزی" کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی،دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید