دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نیترات و نیتریت ها ترکیباتی هستند که:
به طور طبیعی در بدن انسان و برخی غذاها مانند سبزیجات وجود دارند. تولید کنندگان همچنین آن ها را به غذاهای فرآوری شده مانند بیکن اضافه میکنند تا ماندگاری را افزایش دهند.
در برخی از اشکال نیتراتها و نیتریتها میتوانند خطرناک باشند. با این حال ممکن است فواید سلامتی نیز داشته باشند.نیتراتها و نیتریتها دو نوع ترکیب مختلف هستند؛ نیتراتها (NO3) از یک اتم نیتروژن و سه اتم اکسیژن تشکیل شدهاند. نیتریتها (NO2) از یک اتم نیتروژن و دو اتم اکسیژن تشکیل شدهاند.
نیتراتها نسبتا بیاثر هستند به این معنی که پایدار هستند و بعید است که تغییر کنند و باعث آسیب شوند. با این حال باکتریهای موجود در دهان یا آنزیمهای بدن میتوانند آنها را به نیتریت تبدیل کنند و این ممکن است مضر باشد.
به نوبه خود نیتریتها میتوانند به یکی از موارد زیر تبدیل شوند :
- نیتریک اکسید که برای بدن مفید است
- نیتروزامین که میتواند مضر باشد
تولید کنندگان نیتریتها را به گوشت اضافه میکنند تا طول عمر آنها را بیشتر کنند. آنها دلیل صورتی یا قرمز بودن گوشت پخته شدهاند.
در گوشت نیتریتها به نیتریک اکسید تبدیل میشوند. این با پروتئینهای موجود در گوشت واکنش نشان میدهد و رنگ آن را تغییر میدهد و به حفظ آن کمک میکند.
بدون نیتریتها و سایر افزودنیها گوشت به سرعت قهوهای میشود.
مواد غذایی با ترکیبات نیترات بالا:
تولید کنندگان مواد غذایی اغلب نیتراتها و نیتریتها را به گوشتهای فرآوری شده مانند بیکن، ژامبون، سوسیس و کالباس اضافه میکنند.
این ترکیبات اضافه شده به موارد زیر کمک میکنند :
- جلوگیری از رشد باکتریهای مضر
- دادن طعم شور مواد غذایی
- دادن رنگ قرمز یا صورتی به گوشت
مصرف زیاد گوشتهای فرآوری شده ممکن است خطر ابتلا به سرطان دستگاه گوارش را افزایش دهد. برخی از کارشناسان معتقدند که نیتراتها و نیتریتها دلیل افزایش خطر هستند.
با این حال نیتراتها و نیتریتها به طور طبیعی در سبزیجات نیز وجود دارند که ممکن است خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان و سایر بیماریها را کاهش دهند.
چگونه قرار گرفتن در معرض نیتروزآمینها را کاهش دهیم؟
به دلیل خطراتی که نیتروزامین ها ایجاد می کنند تولیدکنندگان مجبورند مقدار نیتریتهای استفاده شده در گوشتهای فرآوری شده را طبق قانون محدود کنند.
آنها همچنین باید ویتامین C را اضافه کنند که از تشکیل نیتروزآمین جلوگیری میکند.
شما میتوانید با انتخاب عاقلانه هنگام خرید گوشتهای فرآوری شده مانند بیکن خطر قرار گرفتن در معرض نیتروزآمین را کاهش دهید.
هنگام خرید گوشتهای فرآوری شده برای یافتن محصولی با مواد افزودنی محدود یا بدون مواد افزودنی حاوی نیترات، میتوانید خطر قرار گرفتن در معرض نیتروزآمین را با مطالعه دقیق برچسب آن کاهش دهید.
فهرست مواد باید نشان دهند که فرآورده مورد نظر دارای سطوح بالایی از مواد افزودنی حاوی نیترات نیست.
15 تا 20 میلیگرم نیتریت، به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، کشنده اعلام شده است و معمولاً مقدار نیتریتی که در عملآوری محصولات گوشتی به کار میرود، حدود 20 تا 40 برابر از این مقدار کمتر است. در بعضی از گزارشها مقدار مجاز مصرف روزانهی نیترات سدیم را به ازای هر کیلوگرم وزن بدن انسان حدود 2/0 – 0 میلیگرم / کیلوگرم تخمین زدهاند.
البته مقدار مجاز مصرف از طرف سازمانهای بینالمللی بررسی میشود. محققان بر این نظرند که مصرف مقدار مجاز مسمومیت ایجاد نخواهد کرد. اما با توجه به اینکه نیترات و نیتریت ترکیبات نیتروزآمین ایجاد میکنند و خطر سرطانزایی دارند، کوشش محافل بر این است که مواد دیگری جایگزین نیترات و نیتریت شود. امروزه براساس استاندارد ایران، حداکثر استفاده از ppm 120 نیتریت در فرآوردههای سوسیس و کالباس مجاز است./ف.نوروزی فرد
"زهره فیروزی" کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی،دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید