دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
نوشیدنیهای شیرین؛ طعم خوب، عواقب بد
نوشیدنیهای شیرین (مانند نوشابهها، آبمیوههای صنعتی، نوشیدنیهای انرژیزا و ورزشی) حاوی مقادیر بالایی از شکر افزوده هستند که کالری زیادی را بدون ارائه مواد مغذی مفید به بدن وارد میکنند این نوشیدنیها بزرگترین منبع کالری و شکر افزوده در رژیم غذایی بسیاری از کشورها هستند.
مصرف مداوم آنها با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند چاقی، دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و حتی برخی سرطانها مرتبط است. نکته ی نگرانکننده این است که افراد پس از مصرف این نوشیدنیها احساس سیری نمیکنند و در نتیجه کالری اضافی را جبران نمیکنند، که میتواند منجر به افزایش وزن شود.
برای مقابله با این مشکل، بسیاری از کشورها مالیاتهایی را بر نوشیدنیهای شیرین اعمال کردهاند تا مصرف آنها را کاهش دهند و سلامت عمومی را بهبود بخشند.
به عنوان مثال، در فیلادلفیا، پس از اعمال مالیات بر نوشابهها، فروش این نوشیدنیها تا ۳۸٪ کاهش یافت. این سیاستها نه تنها به کاهش مصرف کمک میکنند، بلکه پیام روشنی درباره ی مضرات این نوشیدنیها به جامعه منتقل میکنند.
در ایران، هنوز آگاهی کافی درباره ی خطرات نوشیدنیهای شیرین وجود ندارد و برخی والدین تصور میکنند که آبمیوههای صنعتی برای کودکان مفید هستند، در حالی که این نوشیدنیها میتوانند به سلامت کودکان آسیب برسانند.
بنابراین، افزایش آگاهی عمومی و بررسی سیاستهای مشابه میتواند گامی مؤثر در جهت بهبود سلامت جامعه باشد./ف.نوروزی فرد
«راضیه سادات طبائی فرد» کارشناس ارشد علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نظر دهید