دانشکده تغذیه و علوم غذایی
آنچه باید در مورد ایمنی تخم مرغ بدانیم
آنچه باید در مورد ایمنی تخم مرغ بدانیم
سالمونلا یکی از باکتریهای بیماریزای مشترک بین انسان و طیور در سراسر دنیا است که یکی از راههای انتقال آن مصرف تخم مرغ آلوده میباشد. موارد پراکنده عفونت ناشی از سالمونلا انتریتیدیس در پی مصرف تخم مرغ بروز میکند که یک مشکل بهداشت عمومی میباشد.
بیشتر افراد آلوده به سالمونلا 12 تا 72 ساعت پس از عفونت دچار اسهال، تب، گرفتگی شکم و استفراغ میشوند.
علائم معمولاً 4 تا 7 روز به طول میانجامد و بیشتر افراد بدون درمان بهبود مییابند. با این حال در برخی افراد اسهال ممکن است آنقدر شدید باشد که به بستری شدن در بیمارستان نیاز داشته باشند.
در این بیماران عفونت سالمونلا ممکن است از روده ها به جریان خون و بعد از آن در سایر نقاط بدن پخش شود و حتی میتواند منجر به مرگ شود مگر اینکه فرد به سرعت با آنتی بیوتیک درمان شود.
افراد خاص از جمله کودکان، بزرگسالان مسن، زنان باردار و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف شده (مانند بیماران پیوند شده و افراد مبتلا به ایدز، سرطان و دیابت) بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
تخم مرغهای تازه، حتی آنهایی که پوستههای تمیز و بدون ترک دارند، ممکن است حاوی باکتری سالمونلا باشند که می توانند باعث مسمومیت غذایی شوند. اگرچه ضوابطی به منظور پیشگیری از آلودگی تخم مرغ در مزرعه، حمل و نقل و نگهداری تخم مرغ وضع شده است، مصرف کننده نقش مهمی در جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مرتبط با تخم مرغ ایفا میکنند.
راهکارهای پیشگیری از مسمومیت مرتبط با تخم مرغ
در هنگام خرید تنها تخم مرغ های تمیز و بدون ترک که در یخچال و در شرایط مناسب نگهداری شدهاند باید خریداری شده و از خرید تخم مرغهای نگهداریشده در دمای محیط خودداری نمایید.
پس از خریداری تخم مرغها باید در یخچال در ظرف بسته بندی نگهداری شده و جهت حفظ کیفیت تا حداکثر 3 هفته مصرف شوند. شرایط نگهداری تخم مرغ هم بر کیفیت و هم بر ایمنی تخم مرغ تاثیر میگذارد. تخم مرغ های کاملا پخته شده (با پوست و یا بدون پوست) باید حداکثر تا یک هفته پس از پخت مصرف شوند.
تخم مرغ نباید با پوست منجمد شود. جهت انجماد می بایست سفیده و زرده تخم مرغ همزده شود و یا می توان سفیده را از زرده جدا نموده و به تنهایی منجمد کرد. تخم مرغهای منجمد را می توان به مدت یک سال در شرایط مناسب نگهداری کرد.
تخم مرغ های پخته ترجیحا بلافاصله پس از پخت مصرف شوند. تخم مرغها یا باقیمانده غذاهای حاوی تخم مرغ از یک وعده غذایی باید در یخچال نگهداری شده و در مدت حداکثر 3 تا 4 روز مصرف شوند. اگر حجم غذای گرم حاوی تخم مرغ زیاد میباشد میبایست در هنگام یخچالگذاری به منظور سرد کردن سریع آن را در ظروف کوچک بسته بندی کرده و در یخچال نگهداری کرد.
دست ها، ظروف، تجهیزات و سطوح کار باید با آب گرم و صابون قبل و بعد از تماس با تخم مرغ خام و غذاهای خام حاوی تخم مرغ شسته شوند. در هنگام آمادهسازی مواد غذایی مانند املت و نیمرو از سفت شدن زرده و سفیده در طول پخت اطمینان حاصل کرده و از مصرف تخم مرغ نیمپز خودداری شود.
تمام قسمتهای تخم مرغ در هنگام پخت باید به دمای 72 درجه سلسیوس برسد. برای تهیه محصولات غذایی حاوی تخم مرغ خام مثل بستنی و دسرها از محصولات پاستوریزه شده و ایمن استفاده شود و از مصرف تخم مرغ خام پاستوریزه نشده در مواد غذایی خودداری شود.
تخم مرغ پخته یا غذاهای حاوی تخم مرغ که دمایی بین 4 تا 60 درجه سلسیوس دارند نباید به مدت بیش از 2 و بیش از 1 ساعت بیرون از یخچال نگهداری کرد چرا که باکتریهای بیماریزا در این بازه دمایی به آسانی رشد کرده و موجب مسمومیت غذایی میشوند.
مصرف کننده باید اطمینان حاصل کند که غذاهای گرم حاوی تخم مرغ، درست در هنگام سرو غذا به دمای 72 درجه سلسیوس رسیده باشند. همچنین غذاهای سرد حاوی تخم مرغ تا قبل از سرو باید در یخچال نگهداری شوند.
مصرف باکتری های خطرناک ناشی از مواد غذایی معمولاً در طی 1 تا 3 روز از خوردن غذای آلوده باعث بیماری می شود. با این حال ، بیماری همچنین میتواند در طی 20 دقیقه تاحداکثر 6 هفته بعد بروز کند.
اگرچه بیشتر افراد در مدت زمان کوتاهی از بیماری ناشی از غذا بهبود مییابند، اما برخی از آنها میتوانند موجب مشکلات بهداشتی مزمن، حاد یا حتی تهدید کنندهی زندگی شوند.
بیماری ناشی از غذا گاهی با بیماریهای دیگری که علائم مشابهی دارند اشتباه گرفته میشود. علائم بیماریهای عفونی ناشی از غذا میتواند شامل استفراغ، اسهال و درد شکم و یا علائم آنفلوانزا مانند تب، سردرد و درد بدن باشد.
"مینا زارعی" کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید