دانشکده تغذیه و علوم غذایی
آیا گرم کردن مجدد برنج میتواند باعث مسمومیت غذایی شود؟
آیا گرم کردن مجدد برنج میتواند باعث مسمومیت غذایی شود؟
با توجه به اینکه ایران جز کشورهایی است که برنج مهم ترین جزء از رژیم غذایی و مصرف آن به صورت پخته یا پلو، قوت غالب مردم است.
درصورت رعایت نکردن موازین بهداشتی در نگهداری باقیمانده برنج پخته شده، خطر مسمومیت با این ماده غذایی افزایش مییابد.
یکی از مهمترین باکتریهای بیماریزا در مواد غذایی باسیلوس سرئوس است که دو نوع مختلف مسمومیت غذایی یعنی نوع اسهالی و استفراغ را در انسان ایجاد میکند. سم عامل اسهال بیشتر در مواد غذایی گوشتی و لبنی و سم عامل استفراغ عمدتا در غذاهای نشاستهای مانند سیب زمینی و برنج تولید میشود.
برنج میتواند در مراحل مختلف رشد، برداشت و جابجایی با اسپورهای باکتری باسیلوس سرئوس که عمدتا در خاک و آب وجود دارد، آلوده شود. برنج در انبار با رطوبت 14-12درصد نگهداری میشود که در این حالت امکان تکثیر اشکال رویشی باکتری باسیلوس سرئوس وجود ندارد ولی اسپورهای آن قادر به بقا در این شرایط و شرایط پخت طبیعی هستند و مشکل اصلی ناشی از آلودگی غذاها به باکتری باسیلوس سرئوس وجود همین اسپورهای مقاوم به حرارت است که در دمای پخت معمولی زنده میمانند.
برنج با pH نزدیک به 7، متشکل از 79 درصد کربوهیدرات، 7 درصد پروتئین و 2 درصد چربی به اضافه ویتامین و مواد معدنی، میتواند به عنوان یک محیط رشد عالی برای باسیلوس سرئوس پس از پخته شدن عمل کند.
طی پخت اولیه برنج، اسپورها زنده مانده و طی نگهداری نامناسب جوانه زده و رشد مینمایند. سپس شکل فعال باکتری پدیدار میشود و در نهایت سم مولد استفراغ را تولید میکند.
غلظت باکتری باسیلوس سرئوس که مصرف کنندگان با آن مواجه خواهند شد به آلودگی مواد خام و نحوه نگهداری یا فرآوری غذا بستگی دارد، اما تکثیر باسیلوس سرئوس در غذاهایی است که در شرایط نامناسب سرد و نگهداری می شوند.
نگهداری نامناسب برنج پخته شده قبل از گرم کردن مجدد آن میتواند باعث مسمومیت شود. چون گرم کردن مجدد برنج پخته شده تعداد باکتری های رویشی را کاهش میدهد اما توکسین مقاوم به حرارت مولد استفراغ را غیرفعال نمیکند.
هر چه برنج پخته شده مدت طولانیتری در دمای اتاق بماند، احتمال اینکه باکتری ها یا سموم، برنج را برای خوردن ناامن کنند بیشتر است. بنابراین سادهترین راه برای پیشگیری از مسمومیت غذایی با برنج در ارتباط با باسیلوس سرئوس، اطمینان از پختن کامل غذا و سرد شدن سریع و متعاقب آن نگهداری درست غذای گرمشده در یخچال است که باید به دقت کنترل شوند تا از رشد سلولهای رویشی طی مرحله سرد شدن جلوگیری شود.
راههای ایمن برای نگهداری و گرم کردن مجدد برنج:
- در حالت ایده آل، برنج را به محض پخته شدن میل کنید. اگر این امکان وجود ندارد باید آن را تا دمای 63 درجه سانتیگراد گرم نگه داشت و یا آن را سریعا (کمتر از دو ساعت) سرد کنید و سپس در یخچال قرار دهید.
- باقیمانده برنج پخته شده را بیشتر از یک روز در یخچال نگهداری نکنید.
- برنج پخته شده را بیشتر از یک بار گرم و مصرف نکنید.
- بهتر است برنج پخته شده در ظروف درب دار غیرقابل نفوذ به هوا در یخچال نگهداری شود.
- گرم کردن مجدد برنج پخته شده طوری باشد که دمای تمام قسمت های آن (بخش داخلی) حداقل به 74 درجه سانتیگراد برسد.
- سعی کنید به میزان مصرف روزانه غذا تهیه کنید و از قرار دادن برنج بعد از پخت در دمای محیط برای مدت زمان طولانی جدا خودداری کنید.
«هاجر ذوالفقاری»، کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
پایان خبر
نظر دهید