دانشکده تغذیه و علوم غذایی
استرس اکسیداتیو
هنگامی که تعادل بین آنتی اکسیدانها و رادیکالهای آزاد از بین برود، استرس اکسیداتیو ایجاد میشود که در این صورت بیومولکولهای حیاتی بدن مانند DNA آسیب وارد شده و تجمع این آسیبها باعث تغییر در انتقال پیام و بیان ژن، تغییر و جهش و در نهایت مرگ سلولی میشود. سلولها با مجموعهای از پاسخهای زیستی مانند توقف در چرخه سلولی، رونویسی از ژن، شروع مسیرهای انتقال و تعمیر DNA به عدم تعادل چرخه اکسیداسیون و احیا پاسخ میدهند و این تغییرات باعث نکروز، پیری یا آپوپتوز میشود و یا ممکن است سلول زنده مانده، تکثیر یابد .حمله رادیکالهای آزاد به اجزا مهم سلولی مانند لیپیدها، DNA، پروتئین و کربوهیدراتها باعث تغییر در ساختار و عملکرد آنها میشود.
لیپیدها: رادیکالهای آزاد باعث پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی میشوند و با اثر بر تخریب نظم و ترتیب قرار گرفتن لایههای لیپیدیی غشا، غیر فعال کردن رسپتورها و آنزیمهای غشایی، نفوذ پذیری غشا را افزایش میدهند. در نتیجه پراکسیداسیون لیپیدهای آندروژن غشایی در اثر رادیکالهای آزاد، تولید محصولات سمی است که به عنوان پیامبر ثانویه در سلول رفتار میکنند، این ترکیبات مانند malondialdehyde (MDA)، 4- hydroxynonenal (4- HNE)، انواع 2- alkenal و Isoprostanes هستند که اثرات سمی برای سلول دارند.
DNA: رادیکالهای آزاد، از چند راه باعث ایجاد تغییراتی در DNA میشوند. این راهها عبارتند از تخریب بازهای سازنده ساختمان DNA، شکست رشته های تک و یا دو رشتهای DNA ، تغییر نوکلئوتیدهای پورین و پیریمیدینی یا تغییرات باند بین قند و باز، جهشها، حذف یا جانشینی و کراس لینک با پروتئین است. تشکیل 8-OH-G به عنوان یکی از آسیبهای DNA به خوبی شناخته شده است، که با استرس اکسیداتیو در ارتباط است و به عنوان یک نشانگر زیستی برای شناسایی سرطانها است. در ناحیه پروموتر ژنها شامل توالی برای اتصال عوامل رونویسی است. این نواحی غنی از بازهای GC است که میتواند عاملی برای حمله اکسیدان ها باشد. تشکیل 8-OH-G در نواحی اتصال عوامل رونویسی، باعث تغییر بیان ژنها میشود. علاوه بر 8-OH-G، 8,5-cyclo-2- deoxyadenosine (cyclo-dA)، هم مانع از رونویسی ژنهای دارای جعبه TATA در سلول میشوند. جعبه TATA با پروتئینهای آغازگر رونویسی متصل میشود و در نتیجه DNA خم میشود و رونویسی آغاز میشود، اما به دلیل حضور cyclo-dA اتصال جعبه TATA به پروتئین مختل میشود. همچنین استرس اکسیداتیو باعث بی ثباتی مناطق ریز ماهوارهای DNA میشود. یونهای فلزی فعال ردوکس، رادیکالهای هیدروکسیل، بی ثباتی مناطق ریز ماهوارهای را افزایش میدهند. شکست رشته های تک DNA توسط رادیکالهای آزاد، میتواند توسط سلولها تحمل شود اما شکست های دو رشتهای DNA به وسیله اشعههای یونیزه کننده، بر بقای سلول اثرات جبران ناپذیری دارد. متیلاسیون در جزایر CpG در DNA به عنوان یکی از مکانیسمهای اپی ژنتیک شناخته شده است که میتواند باعث خاموش شدن ژنها شود. اکسیداسیون 5-متیل سیتوزین به 5-هیدروکسی متیل یوراسیل میتواند از طریق واکنشهای deamination/oxidation تیامین یا واسطههای 5-هیدروکسی متیل سیتوزین انجام شود .
پروتئینها: اینکه ترکیبات ROS میتوانند ترکیبات سلولی را مورد هدف قرار دهند به خوبی شناخته شده است. طبق مطالعات انجام شده در این زمینه، ROSها میتوانند با چندین واحد اسید آمینه، در محیط in vitro واکنش دهند. این ترکیبات با اکسیداسیون شاخههای جانبی اسیدهای آمینه و چارچوب اصلی پروتئین باعث آسیب در این ماکرومولکولها میشوند. آنیون هیدروکسیل عامل اصلی در ایجاد اکسیداسیون پروتئینهاست که با اکسیداسیون پیوند دی سولفید پپتیدهای سیستئین دار، باعث پیوند بین تیول پروتئین و تیول مولکولهای با وزن مولکولی کمتر مثل گلوتاتیون شده و در نهایت فعالیت پروتئین از بین میرود. اسید آمینههای سیستئین و متیونین در پروتئینها، نسبت به اکسیداسیون بیشتر حساس هستند. اکسیداسیون گروههای سولفیدریل و رزیدوهای متیونین در پروتئینها باعث تغییرات در ساختار پروتئین، باز شدن پروتئین و تخریب آن نقش دارند. آنزیمهایی که در جایگاه فعال خود فلز دارند، بیشتر در معرض اکسیداسیون هستند که باعث عدم فعالیت آنزیم میشوند. در برخی موارد ممکن است اکسیداسیون خاصی در پروتئین ایجاد شود، برای مثال متیونین به متیونین سولفوکسید، فنیل آلانین به تیروزین، گروههای سولفوهیدریل به باندهای دی سولفید و گروههای کربوکسیل به زنجیرههای جانبی پروتئینها وارد شوند. اشعه گاما، اکسیداسیون کاتالیزورهای فلزی، HOCL و اُزُن میتوانند باعث تشکیل گروههای کربوکسیل شوند.
کربوهیدراتها: کربوهیدراتها توسط رادیکالهای آزاد مانند OH0 مورد حمله قرار میگیرند. یک پروتون به طور تصادفی توسط رادیکال آزاد OH0 از یکی از اتمهای کربن جدا میشود و تولید یک رادیکال مرکزی کربن میکند. این فرایند باعث شکست زنجیره کربنی در مولکولهایی مانند هیالورونیک اسید میشود. همچنین تولید اکسی رادیکالها، باعث فعالیت نوتروفیلها در فرایند التهاب در مایع سینوویال مفصلی میشود که می تواند به آرتریت روماتوئید بیانجامد./ف.نوروزی فرد
دکتر «آرش دشتابی» دکترای تخصصی تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
نظر دهید