متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1401/05/23
  • - تعداد بازدید: 42
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

اصلاح الگوی غذایی، با گنجاندن غلات کامل در برنامه غذایی

اصلاح الگوی غذایی، با گنجاندن غلات کامل در برنامه غذایی

گروه نان و غلات به عنوان یکی از شش گروه اصلی مواد غذایی است که بیشترین سهم را در تأمین انرژی روزانه دارد. به طور کلی غلات به دو زیرگروه، غلات کامل و غلات تصفیه شده تقسیم می‌شود. غلات کامل عبارتند از غلاتی که سبوس و جوانه آنها جدا نشده است. مانند: آرد سبوس دار، بلغور گندم، بلغور جو دو سر، بلغور ذرت کامل و برنج قهوه‌ای

 

اما میزان مصرف غلات کامل در ایران بسیار پایین گزارش شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعات کشوری، با وجود مصرف بیش از حد گروه نان و غلات در میان مردم که زمینه ساز افزایش بروز چاقی است، گرسنگی سلولی (به معنای عدم تأمین ریزمغذی‌های موردنیاز سلول‌ها) سلامت ما را تهدید می‌کند، زیرا در فرآیند سبوس‌گیری قسمت عمده ریزمغذی‌ها گرفته می ‌شود.

سبوس منبع بسیار خوبی از فیبر، ویتامین‌هایی نظیر: «نیاسین»، «ریبوفلاوین»، «تیامین»، «فولات» و املاحی نظیر: پتاسیم، فسفر، روی، آهن، منیزیم و سلنیوم است؛ از این رو، می تواند نقش موثری در حفظ سلامت بدن داشته باشد.

نتایج مطالعات انجام شده نشان می دهد که مصرف غلات کامل خطر ابتلا به بیماری هایی نظیر: بیماری قلبی- عروقی، سرطان های دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ، دیابت و چاقی را کاهش دهد.

همچنین غلات سبوس دار نقش مهم و موثری در کنترل قندخون در بیماران مبتلا به دیابت دارد. از این رو گنجاندن این دسته از مواد خوراکی در رژیم غذایی بسیار پرفایده و سرشار از مواد مغذی است.

بدین ترتیب توصیه می شود که به‏ جای مصرف غلات تهیه شده با آرد سفید، از نان‏‌های سبوس‏‌دار، برنج قهوه‌‌ای، پاستای سبوس‌‌دار و غلات صبحانه حاوی غلات سبوس‌‏دار استفاده شود. همچنین از ذرت بو داده شده بدون کره و بیسکوئیت‌‏های حاوی غلات سبوس ‌‏دار برای میان وعده استفاده شود./ف.نوروزی فرد

«نسرین نسیمی»، کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 64941
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید