دانشکده تغذیه و علوم غذایی
تأثیرات مصرف شکلات بر سلامتی
تأثیرات مصرف شکلات بر سلامتی
شکلات را تا زمانی که در حد اعتدال مصرف شود، می توان به عنوان یک غذای سالم در نظر گرفت. البته شکلات سفید عموماً از کره کاکائو، شکر و طعم دهنده های اضافی تشکیل شده است و فواید سلامتی شکلات شیری یا شکلات تلخ را ندارد. برخی از حقایق در مورد شکلات به شرح زیر است:
شکلات یک غذای گیاهی است که از دانه های برداشت شده از درخت کاکائو تهیه می شود. هنگامی که دانه ها از غلاف خارج می شوند، تخمیر شده، خشک شده، سپس بو داده شده و آسیاب می شوند. این فرآیند مایعی تولید می کند، که در اثر فشار کره کاکائو را از مواد جامد جدا می نماید. نتیجه نهایی ماده ای است که آسیاب می گردد تا پودر کاکائو به دست آید.
شکلات منبع فلاونوئیدها است که ترکیباتی طبیعی بوده و به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند. این مواد که با نام پلی فنول شناخته می شوند، همان آنتی اکسیدان هایی هستند که در چای و برخی میوه ها و سبزیجات یافت می شوند. این ترکیبات به شکلات رنگ و مزایای بالقوه ای برای سلامتی می بخشد. شکلات تلخ بیشترین فلاونوئیدها را دارد. اعتقاد بر این است که فلاونوئیدها در ترمیم آسیب به سلول ها کمک می کنند.
همچنین شکلات منبع استرول های گیاهی، ویتامینهای گروهB ، منیزیم و پتاسیم است، که همه مزایای بالقوه ای برای سلامت قلب دارند. شکلات می تواند به طور بالقوه خلق و خو را بهبود بخشد، چرا که اعتقاد بر این است که کاکائو تأثیر مثبتی در افزایش سطح اندورفین و سروتونین در مغز دارد.
البته باید درنظر داشت که مصرف شکلات به طور بالقوه دارای اثرات منفی نیز می باشد. برای مثال مصرف آن در برخی از افراد با واکنش آلرژیک همراه است. کاکائو منبع اگزالات بوده و این امر می تواند محرک انواع خاصی از سنگ کلیه در برخی افراد باشد.
به علاوه شکلات حاوی کافئین بوده که بیشترین آن در شکلات تلخ است. شکلات شیری در حدود یک سوم مقدار شکلات تلخ دارای کافئین است. بر اساس سلامتی فرد و میزان مصرف، کافئین محرکی با تأثیرات مختلف به حساب می آید.
به علاوه شکلات تلخ منبع تیرامین است که در برخی از غذاهای تخمیر شده نیز وجود دارد. گرچه هنوز در دست بررسی است، اما شایان ذکر است که احتمال ایجاد سردردهای میگرنی با مصرف شکلات وجود دارد. همچنین شکلات اغلب در غذاهایی با کالری زیاد وجود دارد و شکر افزوده و چربی در دسرهای شکلاتی، آبنبات ها و نوشیدنی های شکلاتی، آثار نامطلوب این غذاها را روشن می کند./ ف. نوروزی فرد
"مهسا مؤذن" دکترای تخصصی تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز
پایان خبر
نظر دهید