متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1400/01/30
  • - تعداد بازدید: 40
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

توصیه های روزه داری در ماه مبارک رمضان، در شرایط کرونا

توصیه های روزه داری در ماه مبارک رمضان در شرایط کرونا

اخیرا مطالعات زیادی در رابطه با اثرات روزه داری بر سلامت انجام شده و نتایج اکثر این مطالعات نشان می دهد که روزه داری در افرادی که کمتر از 65 سال سن دارند و سابقه بیماری زمینه ای خاصی ندارند، می تواند یکی از ارتقا دهنده های سطح سلامت باشد.

براساس مطالعات جدید، روزه داری اثرات منفی بر سیستم ایمنی نداشته و سبب افزایش احتمال بروز بیماری کرونا نمی شود زیرا ثابت شده که در شرایط روزه داری، سطح ایمنوگلوبین ها که فاکتورهای ایمنی بدن هستند، افزایش می یابد.

 

بنابراین به شرط اینکه هیچ وعده غذایی شامل افطار، شام و سحر حذف نشود و مواد مغذی و مایعات کافی استفاده شود، نگرانی از نظر تضعیف سیستم ایمنی بدن در ایام روزه‌داری و خطر ابتلا به این بیماری کاهش می‌یابد.

توصیه های تغذیه ای در زمان سحر

وعده سحری مهمترین وعده ای است که فرد روزه دار باید استفاده کند و حذف آن باعث ضعف و کمبود مواد مغذی خواهد شد. توصیه می شود که وعده سحری، کم حجم و پرکالری و در کنار آن کم نمک، کم چرب و کم شیرینی باشد چون نمک، چربیها و شیرینی از عوامل تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن هستند.

بعلاوه اگر وعده سحری شیرین استفاده شود، ترشح انسولین در بدن افزایش پیدا می کند که می تواند یکی از عوامل احساس گرسنگی زودرس در افراد باشد. برای وعده سحری باید منابع کربوهیدرات‌های پیچیده و دارای فیبر انتخاب شود که قند خون را به آهستگی افزایش می‌دهند مانند غلات کامل، حبوبات، سبزیجات و میوه ها که فیبر موجود در آن ها، به حفظ قند خون در محدوده طبیعی در طول روزه داری کمک می‌کند.

باتوجه به اینکه خشکی دهان و کم آبی بدن از عوامل خطر بیماری کرونا هستند، توصیه می شود در وعده سحری، مایعات بیشتری استفاده شود و در کنار آن میوه ها، سالاد، سبزی خوردن، لیموترش یا سبزیجاتی که آب میان بافتی بیشتری دارند استفاده شود مثل کاهو، خیار، گوجه و در مقابل مصرف نوشابه های گازدار، شربت ها، چای پررنگ و قهوه توصیه نمی شود.

استفاده از سایر مواد غذایی پرفیبر مانند دانه چیا، تخم شربتی، حبوبات، جو دوسر در وعده سحر بدلیل اینکه باعث تامین آب بدن برای مدت طولانی تر و همچنین جلوگیری از یبوست می شوند، توصیه می شود. مصرف حبوبات که به کاهش گرسنگی نیز کمک می کند توصیه می شود و بهتر است برنج مخلوط با حبوبات مصرف شود.

توصیه می شود که در وعده سحر از مصرف هرگونه شیرینی، زولبیا، بامیه و ... و غذاهای سرخ شده و چرب پرهیز شود چون علاوه بر اینکه عامل تضعیف سیستم ایمنی است، تشنگی در طول روز را هم بیشتر می کند.

توصیه های تغذیه ای در زمان افطار

وعده افطار بهتر است با یک مایع گرم مثل آب گرم، چای کمرنگ یا شیر گرم شروع شود و در کنار آن از یک منبع کربوهیدرات ساده مثل عسل، کشمش، مویز، خرما یا انجیر استفاده شود.

استفاده از غذاهای سبک مثل نان سبوسدار با پنیر و سبزی یا مغزها، شیر برنج، فرنی، انواع سوپ و آش کم چرب و یا انواع سبزیجات پخته مثل کدو، کلم، هویج و ... انتخاب های مناسبی برای وعده افطار هستند.

توصیه می شود که مصرف مواد قندی و شیرین مثل حلوا، شله زرد، زولبیا و بامیه که دارای مقادیر بالای اسیدهای چرب اشباع و ترانس علاوه بر قند هستند، محدود شود چون علاوه بر اینکه عامل دریافت انرژی اضافی می باشد، به تضعیف سیستم ایمنی هم منجر می شود.

نکته آخر اینکه، پس از شام و تا قبل از خواب، مصرف میوه و مایعات کافی برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن باید درنظر گرفته شود. توصیه شده که بین افطار تا سحر 8 تا 12 لیوان مایعات که بیشتر آن باید از آب تامین شود استفاده شود و مصرف فراوان سبزی و میوه بین افطار و شام و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر بدلیل اینکه منبع خوبی از مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی است، باید مورد توجه باشد.

"شبنم باقری" کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 39822
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید