متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1399/09/29
  • - تعداد بازدید: 42
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

حشرات به عنوان یک فرصت غذایی بالقوه

حشرات به عنوان یک فرصت غذایی بالقوه

خیلی از مردم از حشرات بدشان می‌آید و حتی با دیدن آن‌ها حالشان به هم می‌خورد، چه رسد به این‌که بخواهند آن‌ها را لمس کنند یا بخورند. اما با نیاز روزافزون مردم جهان به منابع غذایی پایدار، حشرات می‌توانند به‌عنوان یک فرصت غذایی بالقوه برای تأمین غذای آن‌ها مطرح باشند!

 

بنا به گزارش مقالات مختلف، اغلب حشرات دارای مقادیر بالایی از پروتئین‌ها و ریزمغذی‌های مهم هستند و به نسبت غذاهای سنتی، کمتر تحت تأثیر محیط قرار می‌گیرند. به‌علاوه امکان پرورش آن‌ها از طریق پسماندها هم وجود دارد. اما موانع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی زیادی در راه استفاده از حشرات به‌عنوان یک منبع غذایی وجود دارد.

به اعتقاد محققین حشره شناسی، حشرات می‌توانند به‌عنوان یک فرصت غذایی مطرح باشند، اما این‌که آیا کیفیت تغذیه‌ای آن‌ها می‌تواند تحت تأثیر نوع تغذیه قرار گیرد یا خیر، هنوز مشخص نیست.

این محققین می‌گویند: در شرایط ایده آل، حشرات تأثیر محیطی کمتری نسبت به اشکال سنتی پروتیین حیوانی از خود به‌جا می‌گذارند.

چیزی که کمتر شناخته‌شده این است که چه طور می‌توان تولید حشره را بدون از دست دادن فواید زیست‌محیطی آن‌ها افزایش داد. روی‌هم‌رفته مطالعات نشان می‌دهند که حشرات می‌توانند کمک‌های اقتصادی و غذایی با ارزشی به سیستم‌های تغذیه‌ای ما بکنند.

بیش از 2000 گونه از حشرات قابل‌خوردن، برای صدها سال و در بیش از صد کشور جهان به ‌عنوان یک منبع غذایی مصرف می‌شده‌اند.

در آفریقای مرکزی تا 50 درصد از پروتیین رژیم غذایی مردم از حشراتی تأمین می‌شود که بعضاً قیمت بالاتری نسبت به جایگزین‌های حیوانی خود دارند. چنین حشراتی باید به‌قدری بزرگ باشند که تلاش برای گرفتن آن‌ها، به‌صرفه و پیدا کردن آن‌ها ترجیحا در گروه‌هایی با تعداد قابل پیش‌بینی، آسان‌تر باشد.

آن‌ها را می‌توان در مراحل مختلف رشد، به‌عنوان غذای خام، سرخ‌شده، آب‌پز و کباب شده مصرف کرد. ژاپنی ها از زنبورهای سرخ، ترشی و نوشیدنی درست می­کنند. اروپایی ها و آمریکایی ها هم در تهیه نوشیدنی با کمک زنبورهای عسل تجربیاتی دارند.

بررسی انرژی ذخیره شده در 94 گونه از حشرات نشان می دهد که، کالری موجود در این 94 گونه 50% بیش از سویا، 87 %بیش از ذرت، 63%بیش از گوشت و 70 %بیش از ماهی، عدس و لوبیا می باشد.

گونه‌های محبوب حشرات برای مصرف عبارت از سوسک ها(31 درصد)، لارو پروانه‌ها (18 درصد)، زنبورهای عسل، زنبورها و مورچه‌ها (14 درصد)، ، ملخ‌ها و جیرجیرک‌ها (13 درصد)، زنجره‌ها و انواع حشرات راسته نیم بالان، شپشک‌ها و سن‌ها (10 درصد)، موریانه‌ها (3 درصد) ، سنجاقک‌ها(3 درصد) و مگس‌ها (2 درصد) هستند.

با توجه به اینکه در شریعت اسلام استفاده از حشرات به جز ملخ به عنوان غذای انسان حلال نمی باشد لذا مسلمانان می توانند از حشرات به عنوان منبع پروتیین در جیره غذایی ماهی ها و ماکیان استفاده کنند.

"الهام اشرفی" دکترای تخصصی اصلاح نباتات (ژنتیک و بهنژادی گیاهی)دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده
  • کد خبری : 34192
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید