متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1400/03/01
  • - تعداد بازدید: 27
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

رویکردهای تغذیه ای در کنترل کم وزنی و سو تغذیه در سالمندان

رویکردهای تغذیه ای در کنترل کم وزنی و سوءتغذیه در سالمندان

یکی از مشکلات مهم و تهدیدکننده سلامت در سالمندان، کمبود وزن و سوءتغذیه است. سوءتغذیه پروتئین و انرژی در سالمندان خطر عفونت، کم خونی، ضعف عضلات، شکستگی استخوان، زخم های فشاری، خستگی، تضعیف سیستم ایمنی و مرگ و میر را افزایش می دهد.

کاهش وزن ناخواسته اگر مساوی یا بیشتر از 5 درصد وزن بدن طی یک ماه و بیشتر از 10 درصد وزن بدن طی شش ماه باشد، بعنوان خطر تلقی شده و نیاز به پیگیری دارد. نمایه توده بدنی یا BMI که مساوی است با وزن برحسب کیلوگرم تقسیم بر قد برحسب متر به توان 2، اگرکمتر از 22 باشد فرد سوءتغذیه دارد و اگر کمتر از 18 باشد سوءتغذیه شدید دارد.

 

توجه داشته باشید که شرایطی مثل افسردگی موجب افزایش بی اشتهایی و کاهش میل و رغبت به تهیه و آماده سازی غذا در افراد سالمند می شود. تنهایی و ناتوانی در انجام فعالیت روزانه و خرید و آماده سازی غذا موجب می گردد فرد سالمند دسترسی کافی به همه گروه های غذایی نداشته باشد. همچنین به دلیل از دست دادن دندان در افراد سالمند مصرف برخی از اقلام غذایی نظیر سبزیجات، برخی میوه ها و مغزها محدود می شود.

توصیه های غذایی در سالمندان مبتلا به سوءتغذیه:

·         توصیه می گردد رژیم غذایی این افراد غنی از پروتئین، انرژی و مایعات باشد.

 

·         روزانه 6 تا 8 لیوان مایعات ازجمله آب، آبمیوه طبیعی، شیر و دوغ مصرف کنند.

 

·         تعداد وعده های غذایی افزایش یابد و هر سه ساعت یکبار یک وعده غذایی سبک یا میان وعده مصرف شود.

 

·         جهت تأمین پروتئین موردنیاز روزانه مصرف گوشت ها ترجیحا گوشت سفید نظیر مرغ و ماهی و همچنین حبوبات بعنوان جانشین گوشت مانند عدس، لوبیا، ماش و مصرف سفیده تخم مرغ و لبنیات مانند شیر و ماست و پنیر توصیه می گردد.

 

·         محدودیت مصرف تخم مرغ مربوط به زرده تخم مرغ است و مصرف روزانه سفیده تخم مرغ بلامانع است. افراد مبتلا به دیابت، بیماری قلبی و دارای فشار خون بالا و کلسترول بالا مجاز به مصرف حداکثر 3 عدد زرده تخم مرغ در هفته می باشند.

 

·         مصرف منابع غذایی کلسیم (شیر و لبنیات)، روی (حبوبات، لبنیات، گوشت، تخم مرغ و نان های سبوس دار)، ویتامین سی (میوه ها مانند انواع مرکبات و سبزیجات تازه)، ویتامین E (آجیل و مغزهای بی نمک) و امگا-3 (ماهی، گردو، بذر کتان و روغن های گیاهی مانند روغن سویا و روغن کلزا) بصورت روزانه توصیه می گردد.

 

·         درصورتیکه فرد سالمند به دلیل مشکلات دندان در خوردن برخی از میوه و سبزیجات مشکل دارد توصیه می گردد بصورت پخته و پوره مصرف شود.

 

·         توصیه می گردد سالمندانی که درگیر مشکلاتی نظیر افزایش قند خون، اختلال چربی خون، پرفشاری خون، اسید اوریک بالا و ... نیز می باشند، جهت دریافت برنامه غذایی مناسب با شرایط خود به مشاور تغذیه مراجعه نمایند.

 

"زهرا حسن زاده" دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 41781
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید