متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1400/06/15
  • - تعداد بازدید: 30
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

محصول سالم با محصول ارگانیک تفاوت دارد؟

محصول سالم با محصول ارگانیک تفاوت دارد؟

محصول ارگانیک بنابر استاندارد ارائه شده توسط وزارت کشاورزی آمریکا یعنی «عدم استفاده از سموم، کودها و مواد سنتز شده» در تمامی مراحل فرآیند تولید و  فرآوری مواد غذایی و همچنین به منظور جلوگیری از آسیب زدن به خاک ممنوع بودن استفاده از روش‌های مرسوم خاک‌ورزی (انواع شخم) در تمام مراحل آماده سازی بستر کشت.
 
 

چه محصولاتی ارگانیک هستند؟

به طور کلی فقط در صورتی میتوان به یک محصول ارگانیک گفت که دارای شرایط زیر باشد:

1- در تولید محصول ارگانیک باید از بذر و مواد گیاهی ارگانیک استفاده شده باشد.

2- اگر بذر و مواد گیاهی ارگانیک در دسترس نباشد در این صورت باید از بذر رایجی که در کشاورزی ارگانیک ممنوع نیست استفاده نمود.

3- کودهای زیستی باید به شکلی که از خاک، آب و تنوع زیستی حفاظت کنند استفاده گردند.

4-مصرف کودهای آلی دارای فضولات انسانی در محصولاتی که برای تغذیه انسان‌ها استفاده می‌شود ممنوع است. در صورتی که نکات بهداشتی (فضولات انسانی از زبالۀ خانگی و صنعتی که خطر آلودگی شیمیایی دارند جداسازی شده و همچنین برای حذف احتمال خطر آفات، انگل ها و میکروارگانیسم های بیماری زا به اندازه کافی پالایش شده باشند) این کودها تحت سازمان وضع کننده استاندارد بررسی شود امکان استفاده از این کودها وجود دارد.

5-کاربرد نیترات و تمام انواع کودهای نیتروژن دار مصنوعی، مانند اوره در تولید محصولات ارگانیک ممنوع است.

6- روش‌های فیزیکی کنترل آفات و علف‌های هرز در کشاورزی ارگانیک مجاز است.

7- کشاورز باید برای جلوگیری از آلودگی‌ مزرعه ارگانیک خود، از موانع فیزیکی و مناطق محافظ (یعنی با حصارکشی محوطه کشاورزی از ورود حیوانات مزرعه به محل کشاورزی جلوگیری شود) استفاده کند.

 8- تمام تجهیزات و ماشین‌آلات فرآیندهای کشاورزی ارگانیک پیش از استفاده شدن در مزارع ارگانیک باید از تمام موادی که احتمال آلودگی دارند، پاک شوند.

9- فرآیند بسته بندی محصول هم می‌بایست طبیعی باشد و از گازهای CO2 و نگهدارنده در آن استفاده نگردد.

اگر محصولی گواهی ارگانیک نداشته باشد یعنی یک یا چند از شروط بالا در آن رعایت نشده و یا اصلاً تولید کننده به دنبال تولید محصولات ارگانیک نبوده تا گواهی آن را اخذ کند. پس این نوع محصولات جزو گروه محصولات طبیعی به شمار می آیند.

در حال حاضر، عمل به این روش‌ها در تولید محصولات غذایی موجب کاهش شدید عملکرد خواهد شد.

نکته مهم اینکه محصول سالم با محصول ارگانیک تفاوت دارد. می­توان محصولی سالم داشت ولی نه با پیروی از استاندارد تعریف شده ارگانیک، به عبارت دیگر می­توان اصول صحیح کاربرد سموم و کودهای شیمیایی را اجرا کرد تا محصولی سالم را به بازار رساند ضمن اینکه به عملکرد نهایی آسیب وارد نشود

برای مثال باقی ماندن سموم در محصولات کشاورزی و خطرزا بودن آن دوره‌ای دارد و اگر پس از سپری شدن این دوره، مصرف این محصولات مشکلی ایجاد نمی­کند و با محصولات به اصطلاح ارگانیک هیچ تفاوتی نخواهند داشت.

کل فروش محصولات ارگانیک آمریکا در سال 2015 از حدود 43 میلیاردلار فراتر نرفت و این عدد تنها 5 درصد بازار کشاورزی این کشور محسوب میشود.

ایالات متحده آمریکا طی ده سال اخیر به طور متوسط به ازای هر آمریکایی 2.2 تن غذای اساسی به روش "غیر ارگانیک" تولید کرده است. یعنی 3.9 برابر بیشتر از سرانه تولید یک ایرانی در ایران.

 

"الهام اشرفی" دکترای تخصصی اصلاح نباتات (ژنتیک و بهنژادی گیاهی)دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر

 

 

 

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 46383
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید