متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1400/10/18
  • - تعداد بازدید: 38
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

میگرن و تغذیه

میگرن و تغذیه

واژه میگرن از لفظ یونانی Hemicrain (به معنی" نیمی از سر") گرفته شده است که خود این کلمه ریشه در زبان مصری دارد. میگرن، نوعی اختلال سردرد است که با ترکیب متنوعی از تغییرات عصبی و گوارشی مشخص می شود. سازمان جهانی بهداشت (WHO) میگرن را از ناتوان کننده ترین بیماری های انسانی شناخته است.

 

توصیه های کلی رژیمی در میگرن

بهترین رژیم غذایی، رژیمی متعادل از همه گروه های غذایی با سبزیجات فراوان است. افرادی که مبتلا به سردردهای میگرنی هستند، باید تا حد امکان از مصرف غذاهای فرآوری شده و آماده خودداری کنند. ماهی و سبزیجات غنی از کلسیم و منیزیم (مانند کلم، بروکلی و اسفناج) برای این افراد مفید هستند.

وعده های غذایی به هیچ وجه نباید حذف شوند، زیرا نوسان قند خون، گرسنگی و کم آبی ممکن است سردرد را تشدید کند.

برخی غذاها، نوشیدنی ها و افزودنی های غذایی می توانند باعث تشدید علائم میگرن شوند و لذا باید آنها را شناسایی کرد و از مصرف آنها خودداری نمود. احتمالا دریافت کلسیم و پتاسیم کافی نیز بتواند از تناوب سردردها بکاهد.

3توصیه های رژیمی جهت جلوگیری از بروز و تشدید میگرن

استفاده از سبزیجات که سرشار از کلسیم و منیزیوم می باشند در کاهش اسپاسم های میگرنی موثر می باشند. همچنین استفاده از آب سبزیجاتی نظیر کلم پیچ، اسفناج، بروکلی و ... به عنوان یک نوشیدنی مفید و آرام بخش توصیه می گردد.

از طرفی غلات سبوس دار مانند برنج قهوه ای، گندم و جو سبوس دار به دلیل دارا بودن فیبر و سرشار بودن از ویتامین ها و مواد معدنی، توصیه می شود که جایگزین مواد غذایی تصفیه شده مانند برنج سفید، شکر و قند، استفاده شوند.

مصرف منابع پروتئینی مانند مرغ، خروس و بوقلمون از دسته غذاهای کم چرب و غنی از پروتئین هستند نیز توصیه می گردد. اگر چه توصیه می شود تا جای امکان مصرف گوشت قرمز را کاهش داد.

علاوه بر موارد بالا، شواهد نشان می دهند که مصرف مواد غذایی ضد التهاب مانند زنجبیل تازه و سیر یرای افرادی که از میگرن رنج می برند می تواند مفید و موثر باشد. همچنین اسید های چرب ضروری مثل امگا3 موجود در انواع مغزها و ماهی ها خاصیت ضدالتهابی دارند.

مکمل هایی مثل ریبوفلاوین، منیزیوم و کوآنزیم کوکیوتن نیز در کاهش حملات مکرر و سردرد های روزانه در افراد دچار میگرن می تواند مفید باشد که البته حتما با تجویز متخصص استفاده گردد و از مصرف خودسرانه هر گونه مکمل یا دارو بپرهیزید!

عوامل غذایی تشدید کننده میگرن:

-           گلوتامات

 این ماده در محصولات آماده شده به میزان زیادی وجود دارد. به این منظور باید برچسب روی محصولات را به دقت مطالعه کرد. این ماده در انواع کنسرو و غذاهای یخ زده وجود دارد.

-           آسپارتام

آسپارتام که به عنوان قند جانشین در بعضی از نوشابه های رژیمی و یا شیرین کننده های مصنوعی به کار می رود، از محرک های میگرن است.

-          آمین ها

 بعضی غذاهای حاوی آمین ها، فعال کننده رگ ها هستند و به نظر می رسد آغازگر انقباض رگ های خونی در مغز می باشند تیرامین و فنیل اتیل آمین دو ماده اصلی مسبب این مشکل هستند. اگرچه سایر آمین ها نیز ممکن است اثرات مشابهی داشته باشند.

-          تیرآمین

 تیرامین در الکل، برخی پنیرها به خصوص پنیرهای مانده، میوه ها و سبزی های کال و فاسد، مخمرها، انواع آجیل، ماهی شور، کنسرو شاه ماهی، خامه ترش، آووکادو، سوسیس های تخمیری و گوشت های مانده یا چرب وجود دارد.

-          فنیل اتیل آمین

در کاکائو، شکلات، پنیر و موادغذایی که دارای این سه ماده غذایی هستند، یافت میشود.

-          مس

 آجیل ها، شکلات و جوانه گندم از منابع غذایی حاوی مس به شمار میروند. پرتقال، گریپ فروت و نارنگی باید از رژیم غذایی حذف شوند، زیرا مرکبات جذب روده ای مس را افزایش میدهند و ممکن است در فرآیند آغاز حمله های میگرن نقش داشته باشند.

و در پایان توجه داشته باشید که اگر ساعات تغذیه نامرتب باشد و یا مصرف قند و شکر و یا کربوهیدرات ها در وعده های روزانه زیاد باشد احتمال بروز سردرد و میگرن نیز بیشتر می شود. اگر چه سعی کنید همیشه مقداری خوراکی سالم به همراه داشته باشید تا به محض گرسنگی مصرف کنید، زیرا فراموش نکنید که گرسنگی شدید نیز با تشدید میگرن همراه است!/ف. نوروزی فرد

 "راضیه حسینی"  کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 53446
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید