• پیش از تماس با مواد غذایی و در طول آماده سازی، دستان خود را بشوئیم. • پس از رفتن به توالت، دستان خود را بشوئیم. • تمام سطوح و تجهیزاتی که برای آماده سازی مواد غذایی به کار می رود را شست و شو و گندزدایی کنیم.
• غذا و محوطه آشپزخانه را از حشرات، آفات و حیوانات خانگی حفظ کنیم.
2- غذاهای خام را از غذاهای پخته جدا کنیم: • گوشت قرمز، ماکیان و غذاهای دریایی خام را از سایر غذاها جدا کنیم. • در زمان کار کردن با مواد غذایی خام از ظروف و تجهیزات جداگانه مانند چاقو و تخته برش استفاده کنیم. • مواد غذایی را در ظروف نگهداری کنیم تا از تماس بین مواد غذایی آماده شده و مواد غذایی خام جلوگیری شود.
3- مواد غذایی را خوب بپزیم: • مواد غذایی به ویژه گوشت قرمز، ماکیان، غذاهای دریایی و تخم مرغ را به طور کامل بپزیم. • غذاهایی مانند سوپ و انواع خورشت را تا دمای جوش حرارت دهیم تا مطمئن شویم دمای آن به 70درجه سانتیگراد رسیده است. • در مورد گوشت قرمز و ماکیان، اطمینان یابید که رنگ عصاره آنها شفاف باشد و نه صورتی. ایده آل این است که از یک دماسنج استفاده کنیم. • غذاهای پخته را کامل گرم کنیم.
4- مواد غذایی را در دمای مناسب و سالم نگهداری کنیم: • غذای پخته را بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگهداری نکنیم. • غذای پخته و فساد پذیر را بی درنگ در یخچال نگهداری کنیم، بهتر است دما کمتر از 5 درجه سانتیگراد باشد. • غذاهای پخته شده را تا زمان مصرف در دمای بیشتراز 60درجه سانتیگراد نگهداری کنیم. • از نگهداری غذا به مدت طولانی حتی درون یخچال پرهیز کنیم. • یخ زدایی مواد غذایی را در دمای اتاق انجام ندهیم.
5- همیشه از آب سالم و مواد خام سالم برای تهیه غذا استفاده کنیم: • از آب سالم استفاده کنیم و یا آن را به نحوی تیمار کنیم که سالم و پاکیزه شود. • غذای سالم و تازه را انتخاب کنیم. • از مواد غذایی که بر روی آنها فرایند ایمن سازی انجام گرفته مانند شیر پاستوریزه استفاده کنیم. • میوه¬ ها و سبزی ها را کامل و تمیز بشوئیم؛ به ویژه در مواردی که به صورت خام مصرف می شوند. • از مصرف مواد غذایی پس از گذشت تاریخ انقضای آنها خودداری کنیم./ف.نوروزی فرد
«الهام اشرفی» دکترای تخصصی اصلاح نباتات (ژنتیک و بهنژادی گیاهی) دانشکده تغذیه و علوم غذایی
• پس از رفتن به توالت، دستان خود را بشوئیم.
• تمام سطوح و تجهیزاتی که برای آماده سازی مواد غذایی به کار می رود را شست و شو و گندزدایی کنیم.
2- غذاهای خام را از غذاهای پخته جدا کنیم:
• گوشت قرمز، ماکیان و غذاهای دریایی خام را از سایر غذاها جدا کنیم.
• در زمان کار کردن با مواد غذایی خام از ظروف و تجهیزات جداگانه مانند چاقو و تخته برش استفاده کنیم.
• مواد غذایی را در ظروف نگهداری کنیم تا از تماس بین مواد غذایی آماده شده و مواد غذایی خام جلوگیری شود.
3- مواد غذایی را خوب بپزیم:
• مواد غذایی به ویژه گوشت قرمز، ماکیان، غذاهای دریایی و تخم مرغ را به طور کامل بپزیم.
• غذاهایی مانند سوپ و انواع خورشت را تا دمای جوش حرارت دهیم تا مطمئن شویم دمای آن به 70درجه سانتیگراد رسیده است.
• در مورد گوشت قرمز و ماکیان، اطمینان یابید که رنگ عصاره آنها شفاف باشد و نه صورتی. ایده آل این است که از یک دماسنج استفاده کنیم.
• غذاهای پخته را کامل گرم کنیم.
4- مواد غذایی را در دمای مناسب و سالم نگهداری کنیم:
• غذای پخته را بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگهداری نکنیم.
• غذای پخته و فساد پذیر را بی درنگ در یخچال نگهداری کنیم، بهتر است دما کمتر از 5 درجه سانتیگراد باشد.
• غذاهای پخته شده را تا زمان مصرف در دمای بیشتراز 60درجه سانتیگراد نگهداری کنیم.
• از نگهداری غذا به مدت طولانی حتی درون یخچال پرهیز کنیم.
• یخ زدایی مواد غذایی را در دمای اتاق انجام ندهیم.
5- همیشه از آب سالم و مواد خام سالم برای تهیه غذا استفاده کنیم:
• از آب سالم استفاده کنیم و یا آن را به نحوی تیمار کنیم که سالم و پاکیزه شود.
• غذای سالم و تازه را انتخاب کنیم.
• از مواد غذایی که بر روی آنها فرایند ایمن سازی انجام گرفته مانند شیر پاستوریزه استفاده کنیم.
• میوه¬ ها و سبزی ها را کامل و تمیز بشوئیم؛ به ویژه در مواردی که به صورت خام مصرف می شوند.
• از مصرف مواد غذایی پس از گذشت تاریخ انقضای آنها خودداری کنیم./ف.نوروزی فرد
«الهام اشرفی» دکترای تخصصی اصلاح نباتات (ژنتیک و بهنژادی گیاهی) دانشکده تغذیه و علوم غذایی