دانشکده تغذیه و علوم غذایی
چگونه تغذیه بر خواب تاثیر می گذارد:
یکی از عوامل اصلی در خواب موفق تغذیه است در این گزارش به این میپردازیم که چه غذاهایی روی خواب شبانه تاثیر میگذارد.
مواد غذایی که مانع از خواب راحت شبانه می شود عبارت اند از : قهوه، نوشابه های گازدار، چای پررنگ، شکلات و کاکائو فلفل های تند، دسرهای چرب و شیرین، غذاهای تند، بنابراین سعی کنید از این قبیل غذاها قبل از خواب بپرهیزید. از طرفی برخی غذاها مانند محصولات شیر، ماهی، میوه و سبزیجات و بادام نیز اثرات خوابآور را نشان میدهند.
رژیم غذایی مدیترانهای میتواند محرک ملاتونین (هورمون اصلی مربوط به خواب)، سروتونین (پیشساز شیمیایی ملاتونین) باشد و از این طریق خواب را بهبود بخشند. تحقیقات نشان میدهند که مواد غذایی مثل: شیر، ماهی قزل آلا و سالمون، آب آلبالو و کیوی که در این رژیم به وفور یافت میشود میتواند در بهبود خواب مفید باشد. ماهی سالمون و قزل الا سراشر از امگا سه هستند و یکی از خواص امگا 3 کمک به تنظیم سروتونین است و به همین علت میتواند در فرایند خواب نقش مهمی داشته باشد.
رژیم غذایی مدیترانهای شامل غلات کامل تازه و مقدار زیادی میوه، سبزیجات، نان و سایر غلات، سیبزمینی، حبوبات، مغزها و آجیل، دانههای گیاهی، روغن زیتون (به عنوان منبع اصلی چربی)، محصولات لبنی، تخم مرغ، ماهی و مرغ است. مصرف گوشت قرمز محدود است و از مصرف غذاهای فراوریشده نیز پرهیز میشود. در این الگوی غذایی، به شدت توصیه میشود از مصرف الکل هم اجتناب شود، زیرا الکل علاوه بر آسیبهای جسمی، باعث مختل شدن خواب نیز میشود.
یک تحقیق نشان داده افرادی که به طور متوسط کمتر از هفت ساعت در شب می خوابند، مقادیر کمتری ویتامین A، B1، و D و مواد معدنی کلسیم، منیزیم، نیاسین، فسفر و روی مصرف می کنند.
در حال حاضر مشخص نیست که آیا یک رویکرد کلی رژیم غذایی، به جای گنجاندن یا حذف غذاهای خاص، میتواند خواب را بهبود بخشد یا خیر ولی توجه به این نکته ضروری است که :
یافتههای گزارششده در اینجا با سایر توصیههای غذایی برای سلامتی در جمعیت عمومی همخوانی دارد: افزایش مصرف میوه و سبزیجات، انتخاب غلات کامل (پر فیبر) و ترجیح دادن روغنهای گیاهی (با چربی اشباع کم به سایر روغن ها./ف.نوروزی فرد
«آیدا نجفی» کارشناس ارشد بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نظر دهید