تشخیص سلامت ماهی، مهم ترین اصل در هنگام خرید است که با روش های ساده ای می توان به این آگاهی دست یافت. در ادامه با 6 روش ساده برای تشخیص سلامت ماهی آشنا می شویم.
1-بوی ماهی
ماهی سالم و تازه بوی مطبوعی دارد؛ اگر از آب های شیرین صید شده باشد بوی گیاهان آبزی آن منطقه را میدهد، اما ماهی فاسد بوی نامطبوعی دارد که بیشتر اوقات بوی آمونیاک و ترشیدگی و در اثر پیشرفت فساد، بوی گندیدگی می دهد.
2-حالت فلسها و پولکها در ماهی
در رابطه با ماهی های تازه، فلسها به طور کامل به بدن ماهی چسیبیده و به سختی جدا میشود؛ در حالی که در ماهی های فاسد فلس ها برجسته بوده و به راحتی کنده میشود.
3-شکل بدن ماهی
بدن ماهی های تازه قابلیت ارتجاعی دارد و فاقد ترشحات است؛ در حالی که فشار با انگشت روی بدن ماهی های فاسد، ایجاد فرورفتگی میکند. همچنین ترشحات بدن ماهی زیاد بوده و حالت چسبندگی دارد.
4-چشمهای ماهی
در ماهیهای تازه علاوه بر اینکه چشمها شفاف و درخشان است، حالت محدب دارد؛ اما در ماهیهای فاسد چشمها تیره و کدر است و کره چشم در حفره چشم فرو رفته است.
5-سرپوش گوشها
در ماهیهای تازه سرپوش گوشها به طور تقریبا کامل چسبیده است و سطح داخلی آنها لکه ندارد، اما در ماهیهای تازه این سرپوش ها تا حدودی جدا بوده و بر روی سطح داخلی آن لکههای قهوه ای و قرمز رنگ دیده میشود.
6-حالت آبششها
در ماهی های تازه آبششها مرطوب و به رنگ قرمز روشن است، اما در ماهی فاسد آبششها مرطوب نبوده و رنگی خاکستری دارد./ ف.نوروزی فرد
«زهره فیروزی»، کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز
تشخیص سلامت ماهی، مهم ترین اصل در هنگام خرید است که با روش های ساده ای می توان به این آگاهی دست یافت. در ادامه با 6 روش ساده برای تشخیص سلامت ماهی آشنا می شویم.
1- بوی ماهی
ماهی سالم و تازه بوی مطبوعی دارد؛ اگر از آب های شیرین صید شده باشد بوی گیاهان آبزی آن منطقه را میدهد، اما ماهی فاسد بوی نامطبوعی دارد که بیشتر اوقات بوی آمونیاک و ترشیدگی و در اثر پیشرفت فساد، بوی گندیدگی می دهد.
2- حالت فلسها و پولکها در ماهی
در رابطه با ماهی های تازه، فلسها به طور کامل به بدن ماهی چسیبیده و به سختی جدا میشود؛ در حالی که در ماهی های فاسد فلس ها برجسته بوده و به راحتی کنده میشود.
3- شکل بدن ماهی
بدن ماهی های تازه قابلیت ارتجاعی دارد و فاقد ترشحات است؛ در حالی که فشار با انگشت روی بدن ماهی های فاسد، ایجاد فرورفتگی میکند. همچنین ترشحات بدن ماهی زیاد بوده و حالت چسبندگی دارد.
4- چشمهای ماهی
در ماهیهای تازه علاوه بر اینکه چشمها شفاف و درخشان است، حالت محدب دارد؛ اما در ماهیهای فاسد چشمها تیره و کدر است و کره چشم در حفره چشم فرو رفته است.
5- سرپوش گوشها
در ماهیهای تازه سرپوش گوشها به طور تقریبا کامل چسبیده است و سطح داخلی آنها لکه ندارد، اما در ماهیهای تازه این سرپوش ها تا حدودی جدا بوده و بر روی سطح داخلی آن لکههای قهوه ای و قرمز رنگ دیده میشود.
6- حالت آبششها
در ماهی های تازه آبششها مرطوب و به رنگ قرمز روشن است، اما در ماهی فاسد آبششها مرطوب نبوده و رنگی خاکستری دارد./ ف.نوروزی فرد
«زهره فیروزی»، کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز