دانشکده تغذیه و علوم غذایی
آیا رژیم غذایی مدیترانه ای می تواند از پیشرفت آلزایمر پیشگیری کند؟
رژیم غذایی مدیترانهای حتی در سنین بالاتر نیز از مفز محافظت می کند. به گزارش ارث نتایج تحقیق جدیدی که محققان دانشگاه راش در شیکاگو انجام دادند. نشان میدهد که پیروی از رژیم غذایی مدیترانهای میتواند تیزبینی ذهنی را در سنین بالاتر افزایش دهد و به طور بالقوه علائم زوال عقل را خنثی کند.
دراین تحقیق افرادی که رژیم غذایی مدیترانهای را رعایت کردند، عملکرد شناختی بالاتری از خود نشان دادند. این مطالعه عوامل دیگری را در شیوه زندگی ازجمله عدم سیگار کشیدن» عدم مصرف الکل و ورزش منظم را بهعنوان عوامل موثر در سلامت شناختی برجسته می کند.
اثربخشی رژیم غذایی مدیترانه ای در برابر زوال شناختی به ماهیت متعادل آن نسبت داده می شود که باعث سیری و کاهش تمایل به میان وعده های ناسالم می شود.
این الگوی غذایی باعث افزایش وزن سالم میشود و مشکلات عروقی مرتبط با چاقی را که برای عملکرد مفز مضر است، کاهش میدهد. محتوای بالای میوه و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدانها، از مزایای محافظت عصبی آن بیش تر حمایت میکند.
بررسیهای مغزی پس از مرگ برای نشانگرهای آلزایمر نشان داد که سبک زندگی سالم بهطور بالقوه کاهش شناختی را علی رغم وجود شاخص های فیزیکی این بیماران کاهش می دهد.
مجموعه ای از تحقیقات نقش رژیم غذایی را در افزایش امید به زندگی و افزایش کیفیت زندگی تایید و بر اهمیت انتخاب های غذایی در مدیریت خطر زوال عقل از جمله آلزایمر که مجموعا میلیونها نفر را تحتتأثیر قرار میدهند، تأکید می کنند.
مقاله مرتبط با این تحقیق در نشریه JAMA Neurologyمنتشر شده است و رژیم غذایی مدیترانه ای را بهعنوان رویکرد تغذیه ای بهینه معرفی می کند.
نتایج تحقیقات به طور مداوم نشان داده است که رعایت این رژیم میتواند منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلیی عروقی ازجمله حملات قلبی و سکته شود.
این مورد تا حدی به این دلیل است که رژیمغذایی به مدیریت فشار خون سطح کلسترول و التهاب کمک میکند که همگی از عوامل خطر بیماری قلبی هستند.
رژیم غذایی مدیترانه ای نقش بسزایی در مدیریت وزن و پیشگیری و کنترل دیایت دارد. میتوان از نتایج رژیم غذایی مدیترانهای در سلامت روان نیز بهرهمند شد.
برخی از نتایج تحقیقات نشان میدهند که این رژیم غذایی ممکن است به کاهش خطر افسردگی و اضطراب کمک کند، اگر چه تحقیقات بیشتری برای درک کامل این ارتباطات مورد نیاز است./ف.نوروزی فرد
«زهرا مغدانی» کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی دانشکده تغذیه و رژیم درمانی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز