متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1403/11/06
  • - تعداد بازدید: 16
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

ادویه هایی برای تقویت سیستم ایمنی

ادویه ها علاوه برطعم دادن به غذاها، خواص متعددی نیز برای سلامتی دارند. گروهی از ادویه ها، ما را در مقابل بیماری­های فصل زمستان محافظت می­کنند. در ادامه به برخی از این ادویه ها و خواص­شان اشاره می­شود:

هل

هل به عنوان یک ادویه، در کاری، قهوه، چای، کیک و نان و برای غذاهای شیرین و نوشیدنی استفاده می­شود. دانه­های سبز و کوچک هل، منبع غنی مواد معدنی و آنتی اکسیدان­هایی هستند که به سم زدایی از خون کمک می­کنند و با دارا بودن خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی، بسیاری از مشکلات گوارشی را برطرف می­کنند(1).

 این دانه­ی خوش عطر، ویتامین C و مواد مغذی دیگری نیز دارد؛ نوشیدن یک فنجان چای هل در فصل زمستان شما را از علائم بیماری سرماخوردگی دور نگه می­دارد­ و خلق و خویتان را بهبود می­بخشد.

 

جوز هندی

جوز هندی از دوران باستان، به دلیل خواص معطر، آروماتیزه و دارویی آن، شناخته شده است. این گیاه، خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و غنی از ویتامین هایA,E وC است که در پیش­گیری از مشکلات بینایی، کمک به گردش خون، بهبود عفونت ها، سلامت سیستم عصبی، درمان زخم ها و تقویت سیستم ایمنی نقش دارند. بسیاری معتقدند که جوز هندی مشکلات قلبی را کاهش می­دهد، زیرا می­تواند به افزایش گردش خون و تحریک سیستم قلبی عروقی کمک کند. همچنین به هضم خوب، از بین بردن درد و گاز معده و کاهش استفراغ، اسهال، و نفخ شکم کمک می­کند و اشتها آور است. این ادویه در مشکلات تنفسی مانند سرفه ناشی از سرماخوردگی و آسم نیز موثر است و اغلب به عنوان یک عنصر در شربت سرفه، یافت می­شود. البته اگرچه فواید زیادی دارد باید توجه داشت که استفاده بیش از حد مجاز ممکن است سمی باشد و می­تواند باعث مشکلات جدی سلامتی شود(2).

  یک فنجان شیر داغ با پودر جوز هندی و کمی عسل و هل خردشده شما را از بیماری های زمستان دور نگه می­دارد.

 

بادیان ختایی یا انیسون ستاره ای

این ادویه سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین های A و C است و در تسکین گلودرد و سرماخوردگی بسیار موثر است. این گیاه ستاره ای دارای خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی بوده و برای درمان دل درد، استفراغ، حالت تهوع، التهاب های پوستی و دردهای مفصلی به کار می­رود؛ همچنین دارای ماده ایست که به درمان آنفولانزای مرغی کمک می­کند(3).

در صورت ابتلا به گلودرد و سرفه، چای آماده شده با این گیاه را بنوشید؛ به این صورت که دو قاشق از این ادویه را به مدت ۱۵ دقیقه در آب در حال جوش بریزید و پس از صاف کردن این چای، چند قطره عسل به آن اضافه کرده و میل کنید.

 

زردچوبه

زردچوبه یک آنتی بیوتیک طبیعی است. مصرف زردچوبه از درد و التهاب مفاصل می­کاهد. عوامل ضد­باکتری، ضدقارچ و ضدویروس زردچوبه علاوه بر تقویت سیستم ایمنی، به پیش­گیری از بسیاری از بیماری­ها و سرطان کمک می­کنند. این ادویه، با داشتن اثر آنتی اکسیدانی قوی­تر از ویتامین C و Eایمنی بسیار زیادی در برابر سرماخوردگی، انواع آنفلوانزا و سرفه ایجاد می­کند(4).

نوشیدن یک لیوان شیر یا چای، با زردچوبه هر روز صبح در زمستان، موجب تقویت سیستم ایمنی تان شده و شما را از بسیاری از عفونت ها دور نگه می­دارد.

 

فلفل سیاه

فلفل سیاه سرشار از منگنز، آهن، پتاسیم، ویتامین C، ویتامین Kو فیبر غذایی است. این ادویه­ی خوش طعم، حاوی آنتی اکسیدان­های گوناگونی است که متابولیسم بدن را تسریع می­کند و دارای ویژگی­های ضد التهابی است و می­تواند در درمان بیماری­های دستگاه تنفسی به کار رود.

فلفل سیاه در درمان بیماری­هایی مانند یبوست،گوش درد، مشکلات قلبی، گرفتگی سینه، درد مفاصل و دندان درد استفاده می­شود. دارای اثرات قابل ملاحظه بر قارچ ها و باکتری ها به خصوص استافیلوکوکوس اورئوس­های مقاوم به آنتی بیوتیک است(5).

 

دانه شنبلیله

دانه شنبلیله سرشار از مواد معدنی و ویتامین های گروه B,CوA است. این گیاه دارای خواص: آنتی اکسیدانی، ضد التهاب، ضددرد، ضد انعقاد، ضد سرطانی است و خواص ضدویروسی آن می­تواند ویروس­های عامل گلودرد را نابود سازد. همچنین برای درمان ادم در پاها، احتباس ریوی و سینوس، برونشیت، سوء هاضمه و تاسی در مردان استفاده می­شود(6).

 

دارچین

دارچین یکی از مواد غذایی و چاشنی‌های قدیمی و معروف است که به دلیل طعم و عطر مطبوعش، در غذاهای ما ایرانی‌ها نیز بسیار استفاده می‌شود اما این ماده غذایی علاوه بر طعم و عطر، خواص دیگری هم دارد و به همین دلیل برای درمان بسیاری از مشکلات و اختلالات جسمی به کار برده می‌شود.

دارچین، سرشار از آنتی اکسیدان است و به تقویت سیستم ایمنی کمک می­کند. این ادویه­ی معطر، در مقابل انواع باکتری­ها، از بدن محافظت می­کند و دارای خواص آنتی بیوتیکی، کاهنده کلسترول، کاهش فشار خون ، خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد میکروبی و ضد سرطانی است(7).

در فصل زمستان، دارچین همراه با زنجبیل به مقابله با سرماخوردگی کمک می­کند. حل کردن دارچین پودرشده و یک قاشق چای­خوری عسل در آب گرم و نوشیدن آن در صبح زمستان، یک اکسیر عالی است./ف.نوروزی فرد

«الهه عباسی» کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها,اخبار علمی دانشگاه
  • کد خبری : 117334
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید