دانشکده تغذیه و علوم غذایی
اهمیت تغذیه سالمندان در دوره شیوع بیماری کووید- 19
اهمیت تغذیه سالمندان در دوره شیوع بیماری کووید- 19
مهمترین توصیه تغذیه ای برای این سنین، مصرف غذاهای ساده و کم حجم است به شکلی که تمامی نیازهای فرد به مواد مغذی تامین گردد. نکته اساسی در برنامه غذایی سالمندان، مصرف مواد غذایی کم چربی و کم کلسترول (مانند شیر و لبنیات کم چرب،کاهش مصرف روغن، کره، خامه و ...).، کم نمک و پرفیبر بر اساس هرم غذایی است.
بطور کلی با افزایش سن نیاز به انرژی به علت کاهش تحرک بدنی کم می شود و در دوران قرنطینه خانگی پیشگیری از بیماری کووید 19 که تحرک بدنی کمتر هم شده است، برای محدود کردن دریافت انرژی، لازم است غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی بیشتر مصرف شود و مصرف مواد شیرین و چربی ها نیز کاهش یابد.
·مصرف
کافی منابع غذایی پروتئین برای تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری است. بنابراین
سالمندان باید پروتئین مورد نیاز بدن خود را از منابع غذایی حاوی پروتئین مانند
گوشت های کم چربی، مرغ، ماهی، سفیده تخم مرغ، فرآورده های لبنی بدون چربی یا کم
چربی (شیر، ماست، پنیر) تامین شود.
حبوبات نیز از منابع گیاهی پروتئینی هستند که اگر با غلات مصرف شوند تمامی نیاز بدن به پروتئین را تامین می کنند. به طور کلی مصرف روزانه حداقل دو واحد از گروه گوشت و تخم مرغ و یک واحد حبوبات برای تامین پروتئین مورد نیاز سالمندان لازم است.
·جذب
کلسیم و ویتامین D در سالمندان کاهش می یابد که خود اثر مخربی بر سلامت استخوان ها دارد و
سبب افزایش احتمال شکستگی های استخوانی می شود. به این دلیل مصرف روزانه مکمل
کلسیم یا کلسیم د و یا مصرف ماهانه مکمل 50هزار واحدی ویتامین D
مطابق با دستورالعمل های وزارت بهداشت ضروری است.
علاوه بر آن، مصرف حداقل 2
واحد از گروه شیر و لبنیات که
از منابع غنی
کلسیم هستند توصیه می شود. در برخی افراد که دچار عدم تحمل گوارشی شیر تازه هستند،
لازم است روزانه جایگزین های شیر مثل ماست و پنیر استفاده شود.
همچنین می توان شیر بدون لاکتوز را در این موارد مصرف کرد. هر واحد از این گروه برابر است با یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست یا 45-60گرم پنیر (به اندازه دو قوطی کبریت).
دریافت
کافی ویتامین D نقش مهمی در تقویت سیستم
ایمنی بدن و مقابله با کرونا ویروس کووید 19دارد.
·
در
سالمندان توانایی جذب ویتامین B12 نیز کاهش می یابد. برای
پیشگیری از کمبود این ویتامین که موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود، لازم است
مقدار مناسبی از گوشت قرمز، ماهی، شیر و تخم مرغ روزانه مصرف شود.
·
کمبود ویتامین B6 به علل مختلف در این سنین شایع است زیرا با بالا رفتن سن سوخت و ساز این ویتامین افزایش و جذب آن کاهش می یابد. از طرف دیگر مصرف ناکافی گوشت دریافت این ویتامین را نیز کاهش می دهد.
مصرف روزانه منابع غنی این ویتامین از جمله انواع گوشت، شیر، تخم مرغ، حبوبات و غلات کامل (سبوس دار) به تامین این ویتامین و تقویت سیستم ایمنی بدن سالمندان کمک می کند.
·آهن
از دیگر ریزمغذی هایی است که در عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش موثری دارد. سالمندانی
که بدلیل دریافت کم منابع غذایی آهن دچار کمبود آهن و کم خونی می شوند، مقاومت
کمتری در مقابل عفونت ها و بویژه ویروس کرونا دارند. گوشت قرمز،مرغ، ماهی از منابع
غنی آهن هستند.
حبوبات و زرده تخم مرغ، سبزی های تیره مثل جعفری، برگ چغندر، برگ های تیره کاهو، انواع خشکبار و مغزها نیز به تامین آهن مورد نیاز بدن کمک می کنند. مصرف چای خصوصا بلافاصله بعد از غذاهای گیاهی حاوی آهن (آهن غیر هم) مانند حبوبات و غلات از جذب آهن جلوگیری می کند بنابر این سالمندان باید از مصرف چای از یک ساعت قبل تا 2ساعت بعد از غذا خودداری کنند.
برای جذب بهتر آهن وعده غذایی توصیه می شود از سالاد و سبزی تازه و خام،آب لیموی تازه، آب نارنج که حاوی ویتامین c است، همراه با غذا استفاده شود. در صورتی که کمبود آهن و کم خونی توسط پزشک تشخیص داده شده است دوز درمانی مکمل آهن با توصیه پزشک برای رفع کم خونی باید مصرف شود.
· ریزمغذی روی نیز در افزایش ایمنی بدن نقش دارد. کمبود دریافت روی از منابع غذایی در سالمندان معمولا شایع است. بعلاوه ممکن است با بالا رفتن سن، جذب روی در بدن کمترشود.
برخی
از داروها مانند مکمل کلسیم در صورت مصرف همزمان با غذاهای حاوی روی می توانند سبب
کمبود روی در بدن شوند. گوشت، شیر و لبنبات، تخم مرغ و حبوبات از منابع غنی روی می
باشند. بطور کلی با مصرف منابع غذایی حاوی پروتئین بخصوص پروتئین حیوانی هر دو
ریزمغذی آهن و روی تامین می شود.
§منیزیم
یکی از املاح موثر در استحکام و مقدار توده عضلانی بدن است. کمبود این عنصر نیز
یکی از مشکلات تغذیه ای در این سنین می باشد و در افراد مبتلا به سوء تغذیه و سوء
جذب مواد غذایی نیز بیشتر مشاهده می شود. منابع غذایی حاوی منیزیم عبارتند از:
آجیل، لوبیای سویا، انواع گوشت ها.
§مصرف
زیاد مواد قندی و شیرین، غذاهای چرب و سرخ شده و پرنمک موجب تحریک سیستم ایمنی می
شوند و مصرف آنها برای سالمندان
توصیه نمی شود. سالمندانی که دچار بیماری های مزمن از جمله دیابت، فشار خون بالا و
چربی خون بالا و بیماری های قلبی
و عروقی هستند لازم است کماکان رژیم غذایی معمول خود را با مشورت کارشناسان تغذیه
رعایت کنند.
" فاطمه شفیعی" کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید