متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1403/02/01
  • - تعداد بازدید: 116
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

تغییرات سبک زندگی در بیماران کبد چرب غیر الکلی

به موازات اپیدمی چاقی و افزایش بیماری های متابولیک همراه، شیوع بیماری کبد چرب غیر الکلی به 25 درصد در سراسر جهان رسیده است. بیماری کبد چرب غیر الکلی طیفی از شرایط تعریف شده توسط استئاتوز کبدی است که توسط عواملی مانند الکل، داروها یا اختلالات متابولیسم ایجاد نشده باشد.

 با اینکه  بیماری کبد چرب غیر الکلی بیشتر با چاقی مرتبط است اما افرادی که دچار چاقی یا اضافه وزن نیستند (شاخص توده بدنی زیر 25 و در جوامع آسیایی زیر 23 ) نیز ممکن است به بیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا شوند که به آن ها بیماری کبد چرب غیر الکلی لاغران می گویند و بیشتر به علل فاکتورهای ژنتیکی اتفاق می افتد.

از آن جایی که بیماری کبد چرب غیر الکلی و دیابت نوع دو ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند، انجمن غدد درون ریز بالینی آمریکا توصیه می کند تمام افراد مبتلا به پری دیابت، دیابت نوع یک و دو و افراد مبتلا به بیماری های مزمنی که منشا چاقی دارند برای ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی و ارزیابی شدت آن چک شوند.

هم چنین توصیه می شود افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی نیز برای ابتلا به دیابت نوع 2 ارزیابی شوند.

مداخلات سبک زندگی برای دستیابی به کاهش وزن و بهبود ریسک فاکتورهای قلبی-عروقی  از اصلی ترین راه های درمان بیماری کبد چرب غیر الکلی می باشد. بهترین نتایج بهبود بافت کبدی به دنبال کاهش وزن بیش از 10 درصد حاصل شده است.

یکی از انواع رژیم های توصیه شده در این بیماری، رژیم مدیترانه ای است که شامل مصرف غلات کامل، انواع سبزیجات، میوه های کامل، ماهی و محصولات دریایی و انواع مغزها و دانه های روغنی و مصرف متوسط ماکیان، لبنیات و تخم مرغ میشود.

مطالعات نشان داده اند که رژیم مدیترانه ای حتی در صورت عدم کاهش وزن سبب کاهش استئاتوز کبدی (چربی موجود در کبد) می شود.

یکی از توصیه های رژیمی دیگر، محدودیت مصرف الکل است. شواهد نشان می دهند که مصرف الکل حتی در مقادیر کم با بدتر شدن شرایط کبد مرتبط است. قطع مصرف الکل باعث کاهش ریسک پیشرفت فیبروز و کاهش ریسک بدخیمی و سرطان کبد و نواحی دیگر می شود.

در بروز رسانی های بالینی انجمن گوارش آمریکا توصیه به 300 -150 دقیقه فعالیت متوسط هوازی و یا 150-75 دقیقه فعالیت شدید هوازی در هفته به همراه تغییرات رژیمی جهت کاهش وزن و بهبود سلامت قلب و عروق می کند./ف.نوروزی فرد

 

"صبا خطاپوش" کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز

پایان خبر

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها
  • کد خبری : 99616
کلیدواژه