دانشکده تغذیه و علوم غذایی
توصیه های موثر در بهبود مزه دهان حین شیمی درمانی
توصیه های موثر در بهبود مزه دهان حین شیمی درمانی
تغییرات مزه و حس چشایی ناشی از شیمی درمانی از عوارض داروهای این نوع درمان است. داروهای شیمی درمانی نه تنها بر روی سلولهای تومور بلکه بر روی سلولهای نرمالی که تکثیر سریعی دارند (مانند سلولهای دهان) نیز اثر می گذارند و این مسئله باعث ایجاد عوارض دهانی می شود.
احساس مزه فلزی، ترش، شور، تلخ و شیرین در دهان در روزهای پس از تزریق داروی شیمی درمانی از عوارض داروها است.
البته همه افراد در طول شیمی درمانی دچار این عارضه نخواهند شد. اما برخی از داروهای شیمی درمانی باعث ایجاد آن می شوند. داروهایی مانند کاربوپلاتین،سیس پلاتین،دوکسوروبیسین،ژمسیتابین و پاسلیتاکسل از جمله داروهایی هستند که باعث تغییر طعم می شوند.
تغییرات طعم می تواند چند ساعت پس از اتمام تزریق داروی شیمی درمانی و یا حتی تا چند روز پس از آن اتفاق بیفتد که می تواند باعث کاهش وزن و سوءتغذیه در حین درمان شود چرا که در چنین شرایطی اشتهای بیمار به میزان زیادی کاهش می یابد.
توصیه هایی جهت کاهش این عارضه وجود دارد ازجمله:
توصیه می شود که این بیماران 2 تا 3 ساعت بعد از شیمی درمانی از خوردن غذا خودداری کنند.
قبل از غذا خوردن، یک تکه یخ در دهانشان بگذارند و این بیماران نباید از قاشق و بشقاب و ظروف استیل استفاده کنند.
مصرف گوشت سفید مانند مرغ و ماهی را جایگزین گوشت قرمز کنند. زیرا مصرف گوشت قرمز، احساس طعم فلزی در دهان را تشدید میکند.
مصرف نوشیدنی های ترش مانند لیموناد یا لیموترش کمک می کند تا طعم فلزی دهان کمتر شود. البته درصورت داشتن خشکی دهان یا هرگونه زخم دهان، از مصرف این نوشیدنیها خودداری کنند.
پخت و پز با ادویه جات (مثل زردچوبه، رزماری و ...) نیز به کاهش طعم فلزی غذاها کمک می کند. همچنین غذای خود را با چاشنی ها و سس هایی با طعم باربی کیو یا کچاپ مخلوط کنند.
آدامس با طعم نعنا یا آبنباتهای دلخواه مصرف کنند.
پیشنهاد می شود برای این بیماران، اسموتی های میوه ای یخ زده تهیه شود و سبزیجات و پروتئین نظیر شیر خشک نیز به آن اضافه گردد.
مصرف آناناس به کاهش طعم فلزی دهان کمک می کند اما درصورت داشتن زخم دهان بهتر است مصرف نشود.
پایان خبر
نظر دهید