متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1404/02/22
  • - تعداد بازدید: 20
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
دانشکده تغذیه و علوم غذایی

خوراکی‌های صنعتیِ فراگیر: درباره‌ی غذاهای فوق‌فرآوری‌شده چه می‌دانید؟ (قسمت اول)

در سال ‌های اخیر، غذاهای فوق ‌فرآوری ‌شده (UPFs) به یکی از موضوعات مهم در تغذیه و سلامت عمومی تبدیل شده‌ است. مصرف روزافزون این محصولات در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، نگران‌ کننده است و مطالعات مختلف، آن را با بیماری‌های مزمن مرتبط دانسته ‌اند. در این مطلب، به زبان ساده و علمی بررسی می‌ کنیم که این غذاها چه هستند، چرا باید نسبت به آن‌ها محتاط بود و چطور می ‌توان مصرف شان را کاهش داد.

غذاهای فوق‌فرآوری‌شده دقیقاً چه هستند؟

غذاهای فوق‌فرآوری‌شده محصولاتی هستند که معمولاً در خانه قابل تهیه نیستند و ترکیبات ناآشنایی در برچسب آن‌ها دیده می‌شود. این غذاها معمولاً حاوی مواد نگهدارنده، طعم‌دهنده‌های مصنوعی، رنگ‌ دهنده ‌ها، شیرین ‌کننده‌ ها و امولسیفایر ها هستند که به بهبود ماندگاری، بافت و طعم محصول کمک می ‌کنند. بسیاری از آن‌ها آماده‌ ی مصرف یا تنها نیازمند گرم ‌کردن کوتاه هستند و بسیار خوش‌ خوراک طراحی شده‌ اند. این محصولات اغلب انرژی ‌بالا اما فقیر از نظر ریز مغذی ‌ها هستند و ممکن است مقداری از ترکیبات شیمیایی بسته ‌بندی را نیز در خود داشته باشند. هدف اصلی تولید آن‌ها، ارائه‌ ی خوراکی ‌هایی ارزان، سریع و آسان برای مصرف روزمره است.

آشنایی با چهار سطح فرآوری غذا

بر اساس نظام طبقه‌ بندی NOVA، خوراکی ‌ها و نوشیدنی‌ ها به چهار دسته‌ ی اصلی تقسیم می‌ شوند:

  1. غذاهای طبیعی یا کم‌ فرآوری‌ شده

این گروه شامل مواد غذایی خام یا با کم ‌ترین تغییر هستند که معمولاً در خانه برای مصرف آماده می ‌شوند. این غذاها ممکن است کمی فرآوری شده باشند، مانند شستن، پوست گرفتن، پختن یا فریز کردن. نمونه‌ هایی مانند میوه‌ ها، سبزی‌ ها، گوشت ‌ها، تخم ‌مرغ، شیر و دانه ‌ها در این دسته قرار می ‌گیرند.

  1. مواد تشکیل ‌دهنده‌ ی فرآوری‌ شده

شامل ترکیباتی مانند شکر، نمک، روغن و کره که معمولاً به ‌تنهایی مصرف نمی شوند و به‌طور معمول برای تهیه غذاهای دیگر به‌ کار می ‌روند.

  1. غذاهای فرآوری ‌شده

این غذاها معمولاً ترکیب مواد غذایی طبیعی (گروه ۱) با مواد ساده (گروه ۲) هستند که برای بهبود طعم یا افزایش ماندگاری آن‌ها، کمی تغییر داده شده ‌اند. نمونه‌ هایی مانند پنیر، نان تازه، سبزیجات کنسروی و ماهی دودی در این گروه قرار دارند.

  1. غذاهای فوق‌فرآوری‌شده (Ultra-Processed)

این محصولات بیشتر شبیه فرمول ‌های صنعتی هستند تا غذاهای طبیعی. آن‌ها معمولاً از ترکیبات غیرطبیعی مانند طعم‌دهنده‌های مصنوعی، نگهدارنده‌ ها و رنگ‌های مصنوعی ساخته می ‌شوند و معمولاً بخش کمی از مواد طبیعی در آن‌ها وجود دارد. به‌طور مثال، کره بادام‌ زمینی می‌تواند از بادام ‌زمینی خالص (گروه ۱) تهیه شود، اما اگر حاوی شکر، روغن ‌های گیاهی، طعم‌دهنده‌های مصنوعی یا نگهدارنده‌ ها باشد، به گروه ۴ تعلق می‌ گیرد. همچنین، ماست ساده از شیر طبیعی (گروه ۱) تهیه می‌شود، اما اگر به آن طعم‌دهنده‌های مصنوعی، شکر و رنگ‌های خوراکی اضافه شود، به‌ عنوان یک غذای فوق‌فرآوری‌شده محسوب می‌شود./ف.نوروزی فرد

"راضیه سادات طبائی فرد" کارشناس ارشد علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده,اخبار واحدها,اخبار علمی دانشگاه
  • کد خبری : 123890
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید