رابطه تغذیه و آلرژی
آلرژی غذایی شرایطی است که در آن غذاهای خاص باعث ایجاد واکنش ایمنی غیر طبیعی میشوند. آلرژی های غذایی بسیار شایع هستند، اگرچه هر غذایی ممکن است آلرژی ایجاد کند، اما بیشتر آلرژیهای غذایی فقط توسط ۸ ماده غذایی ایجاد میشوند. علائم ممکن است از چند دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض آنها تا چند ساعت بعد در هر جایی بروز کند و ممکن است موارد زیر را شامل شود:
- تورم زبان
- دهان یا صورت
- تنفس دشوار
- افت فشار خون
- استفراغ
- اسهال
- بثورات پوستی خارش دار
- شیر گاو
آلرژی به شیر گاو اغلب در نوزادان و کودکان خردسال مشاهده میشود، به خصوص هنگامی که آنها قبل از شش ماهگی در معرض پروتئین شیر گاو قرار داشته باشند. شیر گاو یکی از رایجترین عوامل ایجاد آلرژیهای کودکان است که 2-3٪ نوزادان و کودکان نوپا را تحت تأثیر قرار میدهد. در صورت تشخیص آلرژی شیر گاو، تنها درمان، پرهیز از مصرف شیر گاو و غذاهای حاوی آن است که می تواند شامل هر نوع غذا یا نوشیدنیهایی باشد که حاوی شیر گاو است.
• تخم مرغ
آلرژی به تخم مرغ دومین علت شایع آلرژی غذایی در کودکان است. با این حال، 68٪ کودکانی که به تخم مرغ حساسیت دارند، تا 16 سالگی از آلرژی خود رها میشوند. بنابراین شاید لازم نباشد از تمام غذاهای مرتبط با تخم مرغ پرهیز کنید، زیرا در تخم مرغهای گرم شده ممکن است شکل پروتئینهای ایجاد کننده آلرژی تغییر کند.
• آجیلهای درختی
آلرژی به آجیلهای درختی یک حساسیت غذایی بسیار رایج است که برخی از نمونههای آجیل درختی عبارتند از:
- آجیل برزیلی
- بادام
- بادام هندی
- پسته
- گردو
افرادی که حساسیت به این قبیل آجیلها دارند نسبت به محصولات غذایی ساخته شده با این آجیلها نیز، مانند کره گردو و روغنهای آنها حساسیت نشان میدهند. به این افراد توصیه میشود از مصرف همه انواع آجیلهای درختی خودداری کنند، حتی اگر فقط به یک یا دو نوع حساسیت نشان دهند.
• بادام زمینی
مانند آلرژی به آجیلها، آلرژی بادام زمینی نیز بسیار رایج است و میتواند باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک شدید و بالقوه کشنده شود. با این وجود، کسانی که به بادام زمینی آلرژی دارند غالباً به آجیلهای درختی نیز حساسیت دارند.
• صدف
تشخیص آلرژی واقعی به غذای دریایی به دلیل وجود آلودگی در غذای دریایی، مانند باکتریها، ویروسها یا انگلها، دشوار میباشد. این امر به این دلیل است که علائم می توانند مشابه باشند و هر دو میتوانند باعث مشکلات گوارشی مانند استفراغ، اسهال و درد معده شوند.
حساسیت به صدف با مرور زمان برطرف نمیشود، بنابراین بیشتر افراد مبتلا به این بیماری باید برای همیشه صدف را از رژیم غذایی خود حذف کنند.
• گندم
آلرژی به گندم یک واکنش آلرژیک به یکی از پروتئینهای موجود در گندم است و معمولا در کودکان شایعتر است. اگرچه آلرژی کودکان به گندم اغلب در زمان رسیدن به 10 سالگی، برطرف میشود. مانند سایر آلرژیها، آلرژی به گندم میتواند منجر به ناراحتی گوارشی، کهیر، استفراغ، بثورات، تورم و در موارد شدید آنافیلاکسی شود.
• سویا
آلرژی به سویا در حدود 0.4٪ از کودکان تأثیر میگذارد و بیشتر در نوزادان و کودکان زیر سه سال دیده میشود که توسط پروتئین موجود در سویا یا محصولات حاوی سویا تحریک میشوند. با این حال، حدود 70٪ کودکانی که به سویا حساسیت دارند، بعد از مدتی آلرژی آنها برطرف میشود.
علائم آلرژی به سویا میتواند شامل خارش، سوزن سوزن شدن دهان و آبریزش بینی تا بثورات پوستی و آسم یا مشکلات تنفسی باشد. در موارد نادر، آلرژی به سویا همچنین میتواند باعث آنافیلاکسی شود.
• ماهی
داشتن آلرژی به ماهی شایع است و تقریباً 2٪ بزرگسالان را تحت تأثیر قرار میدهد. بسیاری از افراد دارای آلرژی به ماهی، نسبت به یک یا چند نوع ماهی حساسیت دارند.
یکی از روشهای تشخیص مواد حساسیتزا انجام آزمایشات خونی و نمونه برداریهای پوستی است. در کهیرهای مزمن بایستی عملکرد غده تیروئید مورد بررسی قرار گرفته و در خصوص عدم وجود آنتیبادیهای ضد تیروئیدی اطمینان حاصل شود. چرا که در غیر این صورت ممکن است نیاز به جایگزینهای هورمونی باشد. در حالات شدید آلرژی برای جلوگیری از حملات شدید حساسیتی از داروهای آنتیهیستامین استفاده میشود که البته داروهای مذکور ممکن است سبب خواب آلودگی شده و در دراز مدت سبب افسردگی گردد. به یاد داشته باشید که ویتامین C یک آنتی هیستامین طبیعی است.
●مواد مفید برای پیشگیری و درمان این بیماری عبارتند از:
▪ ویتامینC: به میزان ۱۰۰۰-۲۵۰ میلی گرم در روز که باعث جلوگیری از ترشح هیستامین توسط گلبولهای سفید شده و سبب کاهش علائم بیماری میگردد.
▪ بیوفلاونوئید: که همانند ویتامین C عمل میکند.
● مواد غذایی مفید برای پیشگیری، کاهش علائم و درمان آلرژی
میوههای تازه، مرکبات، سبزیجات تازه، آجیل خام، گوشت کم چرب، ماست کم چرب، حبوبات، برنج با سبوس، ذرت، گندم، لوبیا، باقلا، آب هویج، چغندر، کرفس، خیار، زنجبیل، پیاز، سیر، فلفل سیاه و قرمز باعث ترشح آنتی بادی به نام IgA از دستگاه گوارش میشوند. این آنتی بادی با پوشاندن مواد غذایی آلرژی زا از طریق احاطه اطرافشان باعث جلوگیری از بروز واکنش حساسیتی میشوند.
"زهره فیروزی" کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی،دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
پایان خبر
نظر دهید