دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
زردچوبه؛ ادویه ای با فواید شگفت انگیز برای سلامتی
زردچوبه قرنهاست که در طب سنتی هند به عنوان یک داروی گیاهی ارزشمند شناخته میشود. ماده فعال اصلی آن، کورکومین، با خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی، فواید سلامتی متعددی را ارائه میدهد. با این حال، چون کورکومین محلول در چربی است و جذب پایینی در بدن دارد، مصرف آن همراه با فلفل سیاه (حاوی پیپرین) یا غذاهای چرب میتواند اثربخشی آن را بهطور چشمگیری افزایش دهد.
یکی از ویژگیهای برجسته زردچوبه و کورکومین، تأثیر آن بر کاهش روند پیری و محافظت از بدن در برابر بیماریهای مرتبط با آن است. خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی کورکومین میتواند به پیشگیری از بیماریهای قلبی_عروقی کمک کرده و با بهبود عملکرد عروق خونی، خطر بروز مشکلات قلبی را کاهش دهد. همچنین، کورکومین به بهبود عملکرد مغز کمک کرده و با کاهش التهاب و جلوگیری از تجمع پلاکهای پروتئینی، در پیشگیری از بیماری آلزایمر نقش دارد.
تحقیقات نشان میدهند که کورکومین میتواند به کاهش رشد سلولهای سرطانی، جلوگیری از گسترش آنها و حتی کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها، به ویژه سرطانهای دستگاه گوارش، کمک کند. علاوه بر این، این ترکیب با افزایش دوپامین و سروتونین در مغز، به کاهش علائم افسردگی و بهبود خلقوخو کمک میکند. این ترکیب با افزایش فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF)، که نقشی کلیدی در حافظه، یادگیری و تنظیم بخشهایی از مغز مرتبط با غذا، نوشیدن و وزن دارد، به کاهش علائم افسردگی و پیشگیری از آلزایمر کمک میکند. همچنین، کورکومین به دلیل خواص ضدالتهابی قوی خود، در کاهش درد و التهاب ناشی از آرتریت مؤثر است و میتواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند.
زردچوبه، این ادویه طلایی، با فواید متنوع خود میتواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد و حتی به کاهش چربی شکم کمک کند. اگر قصد مصرف مکملهای حاوی کورکومین را دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید، بهویژه اگر باردار و شیرده هستید، بیماریهای کبدی یا کلیوی دارید، یا از داروهای خاص استفاده میکنید./ف.نوروزی فرد
"راضیه سادات طبائی فرد" کارشناس ارشد علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نظر دهید