دانشکده تغذیه و علوم غذایی
ساخت آنتی بیوتیک با عصاره شوید کوهی
ساخت آنتی بیوتیک با عصاره شوید کوهی
استفاده بیرویه از آنتیبیوتیکهای مختلف در درمان بیماریهای باکتریایی باعث شده که باکتریها در مقابل آنتیبیوتیکها مقاوم شوند. مقاومت آنتیبیوتیکی در عفونتهای بیمارستانی یک مشکل جدی در بخش سلامت کشور است. مقاومت آنتیبیوتیکی عفونتهای بیمارستانی سالانه قربانیان زیادی در جهان میگیرد.
باکتری «کلبسلا پنومونیه»؛ عامل پنومونی (ذاتالریه)، عفونت خون و دستگاه ادراری و یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده عفونتهای بیمارستانی بهویژه عفونت زخمها پس از جراحی است.
سیپروفلوکساسین یکی از شایعترین آنتیبیوتیکها است و در سالهای اخیر مقاومت باکتریها به خصوص باکتری کلبسلا پنومونیه به این آنتیبیوتیک به طور چشمگیری افزایش یافتهاست.
یکی از مکانیسمهای مقاومت باکتری کلبسلا پنومونیه به آنتیبیوتیکها،وجود پمپهای افلاکس در دیواره آنها است. این پمپها مواد سمی برای باکتری مثل آنتیبیوتیکها را به محیط خارج پمپ میکنند و اجازه نمیدهند آنتیبیوتیکها درون باکتری جمع شوند و باکتری را از بین ببرند.
در مطالعات اخیر پژوهشگران در حال بررسی عصارههای گیاهی بر مهار پمپهای افلاکس باکتریهای مقاوم هستند. شوید کوهی یکی از گیاهانی است که خواص دارویی مختلفی مثل درمان سرماخوردگی سینه پهلو، مرهم زخمها و ... دارد. به همین خاطر پژوهشگران زیستشناسی و بیوتکنولوژی در مطالعهای تاثیر عصاره گیاه شوید کوهی را بر این باکتریهای مقاوم بررسی کردند.
نتایج این بررسی نشان داد که پس استفاده از عصاره شوید کوهی در حداقل غلظت نیر باعث مهار چشمگیر ژن پمپ افلاکس باکتری کلبسلا پنومونیه شد.
پژوهشگران در خصوص نتایج بهدستآمده میگویند: "کاهش بیان ژن) oqxA ژن پمپ افلاکس( باعث عملکرد ضعیف این پمپها شده و از تراوش زیاد آنتیبیوتیکها جلوگیری میکند. بنابراین با مطالعات بیشتر میتوان از این عصاره به عنوان کاندید داروی مناسب آنتیباکتریال استفاده کرد."
" الهام اشرفی" دکترای تخصصی اصلاح نباتات (ژنتیک و بهنژادی گیاهی)دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید