متن استاتیک شماره 54 موجود نیست متن استاتیک شماره 54 موجود نیست
  • 1399/05/06
  • - تعداد بازدید: 27
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

محصولات تراریخته را بشناسیم

محصولات تراریخته را بشناسیم

افزایش روز افزون جمعیت جهان و به دنبال آن افزایش تقاضا برای غذای بیشتر و بهتر بدون شک در سال‌های آینده تهدیدهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را موجب خواهد شد.

در جهان کنونی، رویای افزایش تولید غذا تنها از طریق به کارگیری فناوری های پیشرفته ایی امکان پذیر است که به تولید غذای سالم­تر و بیشتر می­انجامد.

در این میان استفاده از زیست فناوری در کنار سایر پیشرفت های مهم علمی ضروری است تا از این طریق ضمن افزایش تولید محصولات غذایی اصلی و افزایش بازده تولید، مشکلات زیست محیطی کاهش پیدا کرده و دسترسی انسان ها به مواد غذایی تسهیل گردد.

در سال 2050 جمعیت جهان به نه میلیارد نفر می­رسد

محصولات تراریخته چیست؟

پیشرفت­های جدید در علوم زیستی به شناسایی ژن­های ارزشمند در موجودات زنده مثل ژن­های ایجاد مقاومت به آفات، بیماری ها، شوری و خشکی و ...منجر شده اند. دانشمندان از این قابلیت موجودات زنده در فرآیندی به نام مهندسی ژنتیک برای اصلاح گیاهان زراعی استفاده کرده اند و ارقام جدیدی تولید کرده اند که ضمن داشتن عملکرد بیشتر نسبت به شرایط نامساعد محیطی مقاومت دارند.

 

مزایای محصولات تراریخته

ü افزایش تولید محصولات غذایی

ü بهبود کیفیت مواد غذا (غنی سازی زیستی)

ü بهبود و طولانی نمودن زمان نگهداری

ü افزایش میزان پروتئین و کربوهیدرات های مواد غذایی

ü اصلاح کیفیت چربی

ü افزایش آستانه تحمل محصولات کشاورزی نسبت به تغییرات آب و هوا و بیماری ها و آفات

ü استفاده از گیاهان تراریخته به عنوان کارخانه زیستی تولید مواد خام برای مصارف صنعتی

ü کاربرد سازواره های تراریخته در تولید دارو

ü تولید محصولاتی که به عنوان واکسن های خوراکی مصرف

امروزه کشاورزان زیادی در سراسر دنیا در حال کشت گیاهان تراریخته می­باشند. سطح زیر کشت این قبیل گیاهان در جهان طی سال های اخیر با روند تصاعدی افزایش یافته، به طوری که کشت گیاهان تراریخته با سطح زیر کشت در حدود 7/1 میلیون هکتار در سال 1996 بلافاصله بعد از تولید آنها آغاز شد. سطح کشت این گیاهان به 148 میلیون هکتار در سال 2010و به 7/191 میلیون هکتار در سال 2018 رسیده است. در سال 2018 چهار محصول تراریخته اصلی شامل سویا (50 درصد)، ذرت (7/30 درصد)، پنبه (13 درصد) و کلزا (3/5 درصد) بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده اند. 5 کشور برتر تولید کننده محصولات تراریخته به ترتیب آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند می باشند.

 

سایر گیاهان تراریخته شامل یونجه، چغندرقند، پاپایا، ذرت شیرین، کدو، صنوبر، سیب زمینی و بادمجان در مجموع نزدیک به یک درصد سطح زیرکشت جهانی محصولات تراریخته را به خود اختصاص داده اند(ISAAA, 2018). حدود 78 درصد سویای تولید شده در جهان تراریخته است که امروزه اجزای اصلی بسیاری از غذاها را تشکیل می دهد و در سراسر دنیا به میزان زیادی مصرف می شود.

کشورهای تولید کننده محصولات تراریخته

 

" الهام اشرفی" دکترای تخصصی اصلاح نباتات (ژنتیک و بهنژادی گیاهی)دانشکده تغذیه و علوم غذایی

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار دانشکده
  • کد خبری : 26900
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید