دانشکده تغذیه و علوم غذایی
مدیریت تغذیه در عدم تحمل لاکتوز
مدیریت تغذیه در عدم تحمل لاکتوز
"عدم تحمل لاکتوز" اختلالی است که با کاهش توانایی هضم لاکتوز (قندی که در محصولات لبنی یافت می شود)، شناسایی می گردد. علائم این مشکل می تواند شامل نفخ، اسهال و درد شکمی پس از مصرف لاکتوز باشد.
عواملی همچون افزایش سن، نژاد، تفاوت های ژنتیکی و ... ممکن است با عدم تحمل لاکتوز در ارتباط باشد. به علاوه مواردی همچون عفونت روده کوچک، جراحی های دستگاه گوارش، اختلالات دستگاه گوارش (همانند سندروم روده تحریک پذیر)، اختلالات التهابی، ایدز یا سوء تغذیه می تواند منجر به بروز این مشکل گردد. در کودکان نیز عدم تحمل لاکتوز به طور معمول به عفونت های ویروسی یا باکتریایی نسبت داده می شود.
مدیریت عدم تحمل لاکتوز نیازمند تغییر رژیم غذایی است و علائم آن با کاهش مصرف غذاهای حاوی لاکتوز کاهش می یابد. قابل ذکر است که رژیم کاملاً عاری از لاکتوز در افراد دارای کمبود لاکتاز (آنزیم مورد نیاز برای هضم لاکتوز) ضروری نیست.
بیشتر افرادی که دچار سوء هاضمه لاکتوز هستند، می توانند مقداری لاکتوز (حداکثر تا 12 گرم در روز یا حداکثر معادل یک لیوان شیر) را بدون علائم عمده مصرف کنند، به خصوص هنگامی که لاکتوز همراه با وعده غذایی یا به صورت پنیر یا محصولات لبنی تخمیر شده مصرف شود.
برای مثال ماست (به عنوان یک محصول لبنی تخمیر شده) به دلیل محتوای پایین لاکتوز آن یا به علت فعالیت نوعی آنزیم (گالاکتوزیداز) در ماست به خوبی تحمل می شود. البته حضور آنزیم مذکور بستگی به روش فرآیند و مارک ماست مصرفی دارد.
استفاده از شیرهای بدون لاکتوز موجود در بازار نیز راهکار دیگری برای کاهش علائم، در این دسته از افراد می باشد. همچنین بسیاری از بزرگسالان دچار عدم تحمل به مقادیر متوسط شیر، در صورت دریافت تدریجی و افزایشی شیر در طی چند هفته، سرانجام به حداقل 12 گرم لاکتوز در شیر (معادل یک لیوان شیر) سازگار می شوند.
تفاوت های فردی در تحمل، ممکن است به میزان سازگاری روده فرد نسبت داده شود. از نکات قابل توجه دیگر آن است که گرچه کره مقادیر ناچیزی لاکتوز دارد و در عدم تحمل لاکتوز قابل مصرف است، اما با توجه به ترکیبات آن (محتوای بالای چربی و میزان کلسیم پایین آن) جزء گروه روغن ها (و نه لبنیات) محسوب می شود. باید در نظر داشت آن دسته از افرادی که به دلیل عوارض ناشی از عدم تحمل لاکتوز از مصرف محصولات لبنی اجتناب می کنند، معمولاً به مکمل کلسیم نیاز خواهند داشت.
" مهسا مؤذن" دکترای تخصصی علوم تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید