نقش نمک و شیرینی در روند بیماری ام اس چیست؟
نقش نمک و شیرینی در روند بیماری ام اس چیست؟
تاکنون درمان قطعی برای این بیماری شناخته نشده است، با این حال به نظر می رسد تغذیه نقش مهمی در کنترل روند بیماری ایفا می کند.
تحقیقات نشان می دهد که اسیدهای چرب غیر اشباع به ویژه اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 تاثیر مفیدی بر ساختن غشای سلولی دارد، این اسیدهای چرب، نوعی پروتئین به نام «متالوپروتئیناز-9 » تولید شده توسط سلول های ایمنی بیماران ام اس را تحت تاثیر قرار می دهند و بنابراین نقش مهمی در روند بهبود این بیماری دارند.
از جمله مواد غذایی غنی از اسیدهای چرب غیراشباع می توان به انواع ماهی های چرب مثل ماهی قباد و قزل آلا، روغن ماهی، تخم کتان، روغن کانولا، روغن زیتون و انواع مغزها مثل گردو اشاره کرد.
با توجه به نقش مهم کمبود ویتامین D در بروز یا پیشرفت بیماری ام اس، منابع غذایی این ویتامین شامل تخم مرغ، جگر، ماهی های چرب و در معرض نور آفتاب قرار گرفتن برای این بیماران توصیه می شود.
همچنین مصرف منابع غذایی غنی از «سولفور» مانند انواع کلم ها، سیر و پیاز و «سلنیوم» مانند میگو، سیر، گردو، تخمه آفتابگردان، میوه ها و سبزی های دارای برگ سبز در کنترل روند بیماری مفید به نظر می رسد.
مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی با اختلال در سیستم ایمنی بدن و افزایش التهاب در پیشرفت روند بیماری نقش دارد. مصرف اسیدهای چرب اشباع نیز یکی از مهمترین عوامل بروز و تشدید کننده بیماری است که در روغن های حیوانی، کره، خامه، لبنیات محلی یا پرچرب و روغن نارگیل وجود دارند. کاهش مصرف نمک، غذاهای پرچرب، مواد و رنگ های افزودنی و شیرینی ها برای این بیماران توصیه شده است.
با توجه به وجود یبوست و عفونت های ادراری در اغلب این بیماران، مصرف دست کم هشت لیوان آب در روز توصیه می شود.
گیاه شاهدانه نیز در کاهش لرزش این بیماران مفید است و استفاده روزانه از این گیاه به صورت بو نداده توصیه شده است.
همچنین زعفران حاوی ترکیب فعالی به نام «کروسین» است که از سلول های مغزی در برابر بیماری ام اس محافظت می کند.
بیماران مبتلا به ام اس باید مراقب مکمل های دارویی مانند دوزهای بالای آنتی اکسیدان ها طی یک دوره زمانی طولانی و یا مکمل روی که سیستم ایمنی را فعال تر می کنند، باشند./101
«شبنم باقری» کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز
پایان خبر
نظر دهید